Доступність посилання

ТОП новини

Хто «злив» списки деяких підрозділів АТО?


Українські військовослужбовці біля Краматорська, вересень 2014 року
Українські військовослужбовці біля Краматорська, вересень 2014 року

Київ – «Українські карателі», «Вбивці Донбасу» – під такими заголовками на інформаційних ресурсах Росії оприлюднені списки українських бійців, які беруть участь в АТО на Донбасі. При цьому у списках міститься повна паспортна інформація бійців різних груп військ, отримати яку офіційним шляхом доволі складно, якщо не неможливо. Хто «зливає» інформацію про учасників воєнних дій на Донбасі?

Боєць добровольчого батальйону «Донбас» із позивним Гордій – уродженець міста Горлівка, яке наразі контролюють бойовики угруповання «ДНР». У рідному місті у Гордія залишились батьки і дочка, котра проживає з його колишньою дружиною. Гордій під своїм прізвищем та ім’ям фігурує у списку членів батальйону «Донбас», який російська група «КіберБеркут» виклала в інтернеті під назвою «Список карателів із батальйону «Донбас».

Пізніше список поширили російські ЗМІ, включно з телебаченням, з настановами: «Трибунал по Новоросії, а також усі антифашистські сили повинні знати імена карателів, які вбивають жінок і дітей на Донбасі. Їм не буде прощення».

На запитання Радіо Свобода, яким чином список бійців «Донбасу» потрапив до рук супротивника, Гордій відповів, що, очевидно, ідеться про банальну жадібність людей, які цей список тримали у руках (але конкретних прізвищ боєць не назвав).

Мова йде про фінанси. Про гроші тобто. Наші списки просто хтось продав. Таким чином вони опинились у руках ворога
позивний Гордій

«Доволі часто, як це трапляється у нашій країні, наприклад, у Міністерстві внутрішніх справ. Мова йде про гроші. Наші списки просто хтось продав. Таким чином вони опинились у руках ворога. Щодо мене особисто, то у Горлівці сепаратисти прекрасно знають, де я і чим займаюсь. Ці списки батальйону виклали і на сайті горлівської «самооборони», там указані моє прізвище, ім’я і по батькові, номер мобільного телефону й ідентифікаційний код, – каже Гордій. – А оце зателефонував один мій знайомий, сказав, що намагався у Горлівці на роботу влаштуватись, а йому відмовили, бо він, мовляв, зі мною товаришує».

Батьки Гордія вирішили залишитись у Горлівці, незважаючи ні на що, хоча його батька сепаратисти кілька тижнів утримували у в’язниці «самооборони». Відпустили, коли тато відкупився, розповів Гордій. Боєць не має змоги вивезти рідних з Донбасу – не має постійного заробітку і місця проживання.

«Злиття» списку бійців – результат антиукраїнської діяльності команди Януковича – експерт

Нема куди тікати й одному з бійців батальйонно-тактичної групи розвідки Збройних сил України, який мешкає на Буковині. Список його групи оприлюднили російські ЗМІ під заголовком «Вони вбивали Донбас».

Боєць відмовився спілкуватись з Радіо Свобода, натомість його дружина, не називаючи імені, пояснила, що чоловік боїться за своє життя і життя своїх рідних. За її словами, родини бійців, які повернулися зі Сходу, із зони АТО, не довіряють місцевим правоохоронцям, і навряд чи за потреби звертатимуться до них по допомогу – відтак поява у російських ЗМІ списків побратимів їх стурбувала.

«Погроз особистих на нашу адресу не було – крім того, великого страху спершу за чоловікове життя, а тепер і за нас, і за нашу дитину. Крім цього списку! Я маю на увазі, що він торкається нас, нашої сім’ї. Він (чоловік) лежав у неврології, коли це все виявили, цей список. Його на той момент виписували, і тут ті списки з’явились – то він, хочете вірте, хочете ні – боїться за межі дому виходити».

Олександр Данилюк
Олександр Данилюк

Військові розвідники, за словами жінки, не знають, яким чином їхні списки могли опинитись у руках противника. Радник міністра оборони Олександр Данилюк пов’язує оприлюднення росіянами списку українських учасників АТО з тим, що за президентства Януковича уся «силова верхівка» України слугувала інтересам Росії.

Попереднє керівництво держави відверто було агентами Росії
Олександр Данилюк

«Безпечно це чи ні, але такого взагалі відбуватись не повинно, тож ми будемо проводити з цього приводу розслідування. Але з іншого боку, склад військових підрозділів змінюється не суттєво, а враховуючи той факт, що попереднє керівництво держави відверто було агентами Росії, тож я не думаю, що для Росії існує багато секретів щодо української оборони», – вважає Данилюк.

Радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк також пообіцяв Радіо Свобода розібратися з розсекреченням інформації про бійців добровольчих батальйонів.

«Це департамент внутрішньої розвідки має робити, а я ще і з міністром про це поговорю», – пообіцяв Шкіряк.

Публікація списків – частина психологічної війни Росії – правозахисник

А що робити українським бійцям, чиї родини мешкають на Донбасі на контрольованих «ДНР» і «ЛНР» територіях або в анексованому Росією Криму? Правозахисник Володимир Бойко рекомендує їм вивезти родичів у безпечні регіони. Тим більше, що нині умов для нормального життя на Донбасі немає.

«Нормальним людям там, на Донбасі, давно нема чого робити. Влада все-таки має надати людям якісь можливості виїхати», – вважає Бойко.

Експерта ніяк не дивує поява списків із прізвищами та контактами добровольчих батальйонів на російських інформаційних ресурсах: на його думку, оприлюднення списків – складова інформаційної, психологічної війни, яку Росія веде проти України.

Це, поза сумнівом, психологічна атака. Якби насправді йшлося про те, щоб знищити сім’ї добровольців, це би інакше було зроблено
Володимир Бойко

«Це, поза сумнівом, психологічна атака. Якби насправді йшлося про те, щоб знищити сім’ї добровольців, це б інакше було зроблено. Але друге питання – це походження списків, паперів. Одна річ – добровольчі батальйони, там навряд чи серйозна «паперова робота» ведеться», і зовсім інше – список професійних, кадрових формувань. Хоча з іншого боку, великої таємниці нема: у російських спецслужбах є докладна інформація на кожного громадянина України», – вважає Бойко у розмові з Радіо Свобода.

Допоки урядовці обіцяють провести службове розслідування, антиукраїнські ЗМІ поширюють списки бійців. А у Харкові прихильник ідей «Новоросії» Олег Новиков збирає адреси місцевих українських патріотів. І, звісно ж, обіцяє їх розмістити на інтернет-ресурсах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG