Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівська лауреатка Малала Юсафзай віддає грошову винагороду дітям


Лауреатка Нобелівської премії миру Малала Юсафзай
Лауреатка Нобелівської премії миру Малала Юсафзай

Цьогорічна лауреатка Нобелівської премії миру Малала Юсафзай вирішила віддати свою грошову винагороду глухонімим дітям зі всього світу. Вона закликає прем’єр-міністрів ворогуючих Індії і Пакистану відвідати церемонію вручення премії, яка відбудеться 1 грудня в Осло.

Виступаючи 10 жовтня у британському місті Бірмінгем, Малала наголосила, що вона є першою пакистанкою і наймолодшою особою, хто отримав цю премію.

17-річна Малала Юсафзай розділила цьогорічну Нобелівську премію миру з 60-річним захисником прав дітей з Індії Кайлашем Сатіярті.

Малала заявила, що ця нагорода «надіслала меседж любові між Пакистаном та Індією, між різними релігіями».

Малала, яка бореться за права дівчат на освіту в Пакистані, стала символом боротьби Пакистану з талібами завдяки своєму блогу. У 2009-му, ще у віці 11 років, вона почала висвітлювати жорстоке поводження талібів із місцевим населенням долини Сват. Вона писала про закриття шкіл для дівчаток, про заборону жінкам носити яскравий одяг. Тепер Малала живе у Великій Британії, де лікувалася після збройного нападу талібів.

У Пакистані і багатьох країнах світу люди виходили на вулиці, щоб її підтримати, а генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун назвав Малалу героїнею.

В інтерв’ю Радіо Свобода минулого року, коли Малала була однією з претенденток на Нобелівську премію миру, вона розповіла про те, як бореться за право на освіту для всіх без винятку молодих пакистанців.

За даними Нобелівського комітету, 60-річний Кайлаш Сатіярті зберіг традицію Махатми Ганді і очолив мирні протести проти «жахливої експлуатації дітей для отримання фінансової вигоди».

Минулого року володарем Нобелівської премії миру стала Організація із заборони хімічної зброї за роль у хімічному роззброєнні Сирії.

XS
SM
MD
LG