Доступність посилання

ТОП новини

Малала – одна з двох лауреатів Нобелівської премії миру


Малала Юсафзай
Малала Юсафзай

Лауреатами Нобелівської премії миру за 2014 рік оголошені пакистанка Малала Юсафзай і правозахисник з Індії Кайлаш Сатьяртхі. У заяві Нобелівського комітету мовиться, що премія присуджена: «За їхню боротьбу проти придушення молоді та дітей і за право дітей на освіту. Діти повинні ходити в школу, а не зазнавати експлуатації».

Малала Юсафзай вирішила віддати гроші, які вона отримає як лауреат Нобелівської премії Миру, на допомогу дітям у світі, які не можуть за себе постояти. Вона закликала прем’єр-міністрів Індії і Пакистану – країн-сусідів, які ворогують між собою – взяти участь у церемонії нагородження премією в норвезькому Осло 10 грудня.

Малала також сказала, що це велика честь для неї, що вона удостоєна «цієї дорогоцінної нагороди»: «Я пишаюся тим, що я перша пакистанська молода жінка, яка отримує цю нагороду. Це велика честь».

Історія Малали Юсафзай добре відома у світі. Разом з родиною вона жила на північному заході Пакистану, в долині Сват, де активно діяли таліби. Вона вела блог, де розповідала про закриття шкіл для дівчаток, про заборону для жінок носити яскравий одяг. Два роки тому, коли їй було 14 років, на Малалу скоїли напад, вона була важкопоранена.

Голова Нобелівського комітету Торнбйорн Яґланд, оголошуючи про рішення комітету, наголосив: «Незважаючи на її юність, Малала Юсафзай вже кілька років бореться за права дівчаток на освіту, вона показала своїм прикладом, що діти та молодь можуть теж внести вклад у поліпшення їхнього власного становища».

«Це те, що вона робила в найнебезпечніших умовах. Завдяки своїй героїчній боротьбі, вона стала найвідомішим захисником прав дівчаток на освіту», – наголосив Яґланд.

Малала – одна з двох лауреатів Нобелівської премії миру
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Мешканці рідної провінції, з якої походить Малала, розповіли кореспондентові Радіо Машааль (яке входить до корпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода), як вони відреагували на новину.

– Це велике щастя, що Малала отримала Нобелівську премію. Вона багато зробила для освіти, зокрема, для освіти дівчаток.

Вона підняла імя нашого Пакистану в світі. Нехай Бог тримає її в безпеці і в доброму здоров’ї.

Нагорода Малали є великим щастям і великою честю не тільки для регіону Сват, а й для всього Пакистану. Вона хоч і страждала, але взамін отримала шану і повагу (на міжнародному рівні) і тепер вона повинна працювати на освіту для дівчат у цьому регіоні. Як приклад – має бути створений університет для дівчат, який принесе безпосередню користь народові регіону Сват.

Рік тому Малала Юсафзай дала інтерв’ю кореспонденту Радіо Машааль Абдулі Хай Какар.

Інтерв’ю Малали Юсафзай, яку називають фаворитом на Нобеля
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:09:05 0:00


Ім’я іншого лауреата Нобелівської премії миру – Сатьяртхі – не таке відоме, як ім’я Малали. Він – член руху проти використання дитячої праці. Його організація допомогла десяткам тисяч дітей звільнитися від різних форм експлуатації, пройти реабілітацію і отримати освіту.

«Демонструючи величезну особисту сміливість, Кайлаш Сатьяртхі, продовжуючи традиції Ганді, очолював різні демонстрації і протести, завжди мирні, проти жахливої експлуатації дітей, яких використовували заради отримання фінансової вигоди. Він вніс вклад у розробку важливих міжнародних конвенцій з прав дітей», – заявив голова Нобелівського комітету Торнбйорн Яґланд.

Нобелівський комітет наголосив на важливості того, що премія розділена між представниками Пакистану та Індії – за їхню загальну справу. Розмір премії – 1,1 мільйона американських доларів.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG