Доступність посилання

ТОП новини

На українських виробників є величезний попит – Савостіна


На українських виробників є величезний попит – Савостіна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:34 0:00

Про недоліки українських виробників і поради для них, говорили з авторкою проекту «У пошуках made in Ukraine» Юлією Савостіною. Вона об’їхала всю Україну, шукаючи «український продукт» і рік користувалася лише ним. А ще Савостіна розповіла про «тьоть у халатах» замість професійних менеджерів, і одяг під назвою «позорище для городу».

Я почала експеримент у лютому 2013 року: всі крутили рукою біля скроні, казали – нащо це тобі потрібно, це нереально, кому це потрібно? Мені було цікаво що лишилося з радянської спадщини. Лишилося небагато. Але ті відкриття, які я зробила – були справді неймовірні.

Є товари, якими я продовжую користуватися і агітувати за них. Це пральні порошки, лаки для нігтів, панчохи, взуття…

Український товаровиробник часто ховається від свого споживача

Український товаровиробник часто ховається від свого споживача.

Є кілька тенденцій. Вони не знають, як користуватися такою наукою як маркетинг, не вміють себе просувати представити. «Менеджери» – ці тьоті в халатах і капцях, які сидять на тому боці дроту… навіть найкраща пательня за таких умов… Цим людям не потрібне просування.

Плюс це ображеність на весь світ, як у розлученого чоловіка з маленькою зарплатою. А ще є така українська риса – «мне все должны», «чомусь мені ніхто не допомагає».

Якщо ці люди роблять неймовірну справу в цих важких умовах, виготовляють гарний товар, сервіс – це частина бізнесу

Навіть, якщо ці люди роблять неймовірну справу в цих важких умовах, виготовляють гарний товар, сервіс – це частина бізнесу, хочемо ми цього чи ні.

Але є й нова хвиля підприємців. Вони мають новий підхід – такі компанії хочеться просувати.

Або ви займаєтеся бізнесом або ви займаєтеся творчістю. Хлопець у Рівному купив фабрику і сказав: я перекрию Туреччині вхід на 50% ринку, відберу його!

Перспективи для мас-маркету в українських виробників є, бо є величезний попит. Дівчата, які шиють багато і без рюшиків, стразиків і леопардових оборочок, натомість шиють елегантне і просте – у цього величезна перспектива. Але для цього потрібні немалі обігові кошти. Плюс постає питання: або ви займаєтеся бізнесом або ви займаєтеся творчістю.

Ринок величезний, можна купити розбиту фабрику і налагодити, наприклад, випуск тканин. Хлопець у Рівному купив фабрику і сказав: я перекрию Туреччині вхід на 50% ринку, відберу його!

Порожніх ніш – шалена кількість! Можна починати будь-який бізнес, робити його грамотно і вистрелювати.

Те, що випускають зараз – це «позорище для городу»

Озолотиться людина, яка матиме фабрику з випуску трикотажу, теплих речей. Те, що випускають зараз – це «позорище для городу».

Фестиваль «В пошуках Made in Ukraine» цього разу зібрав близько 200 виробників. Привезли все – починаючи від зубних щіток по 3-4 гривні. Все, що потрібно для життя.

Виробникам треба тверезо оцінити, на якому етапі вони перебувають, яка найближча ціль на 5-10 років і почати наймати для своїх бізнесів професіоналів.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG