Доступність посилання

ТОП новини

Україна футбольна: гра забудеться – результат залишиться


Українські футболісти святкують взяття воріт білорусів на стадіоні «Борисов-Арена», 9 жовтня 2014 року
Українські футболісти святкують взяття воріт білорусів на стадіоні «Борисов-Арена», 9 жовтня 2014 року

Збірна України з футболу у відбірному турнірі Євро-2016 взяла минулого тижня максимум очок – шість. Це головний підсумок матчів проти команд Білорусі на виїзді і Македонії у Львові. Зміст гри, показаної «синьо-жовтими», змушує тренерський штаб міркувати над шляхами посилення командних дій, але результат жовтневої сесії можна вважати задовільним.

Перемоги над білорусами і македонцями – з того ряду, про який кажуть, що «гра забувається – результат залишається». Після вересневої поразки від словаків мало хто згадає, що на доданих арбітром хвилинах голкіпер Андрій П’ятов зрівняв рахунок, але рефері угледів у тому епізоді порушення правил… Цього разу все склалося значно краще.

Українці завжди важко грають із суперниками, які вибудовують на підступах до свого штрафного майданчика так званий «автобус» і лише зрідка намагаються хоча б щось створити в атаці. Саме так діяли проти українців білоруси. Господарі стадіону в місті Борисові були близькими до своєї мети – нічиєї без забитих м’ячів, та все ж за 10 хвилин до фінального свистка припустилися вирішальної помилки – після флангового прострілу Євгена Коноплянки оборонець білорусів невдало зіграв і забив у власні ворота. За кілька секунд до фінального свистка Сергій Сидорчук, який вийшов на заміну, в контратаці встановив остаточний рахунок 2:0.

Команда Македонії, яку «синьо-жовті» приймали в неділю у Львові, діє в іншому стилі – і сама намагається щось створювати, і супернику дає грати. Українці мають завдячувати Андрію П’ятову, який протягом матчу кілька разів рятував команду після провалів захисту.

Свої шанси футболсти збірної України довго марнували – аж доки в компенсований час першого тайму все той же вчорашній дебютант Сергій Сидорчук з меж штрафного майданчика таки проштовхнув м’яч до сітки. Українці мали не доводити зустріч у Львові до «валідольної» кінцівки – на початку другої половини гри Андрій Ярмоленко пробивав пенальті, але за македонців зіграла поперечина…

І все ж фінальний свисток зафіксував потрібний українцям результат – 1:0. «Три очки не пахнуть. Ми, в принципі, готувалися до такої гри. Такий же матч був із Білоруссю. Добре, що наприкінці зіграли надійно», – сказав після гри в ефірі телеканалу «Футбол-1» захисник збірної України Артем Федецький.

За словами футболіста, у групі немає слабких команд. «Той же Люксембург міг відібрати очки у Македонії», – нагадав Федецький. Саме з Люксембургом на виїзді «синьо-жовті» проведуть останній цього року поєдинок відбірного турніру. Матч відбудеться 15 листопада.

Тим часом, після жовтневих матчів у групі С одноосібними лідерами несподівано стали словаки. У день, коли підопічні Михайла Фоменка здобули перемогу над білорусами, словацькі футболісти сенсаційно переграли екс-чемпіонів світу і все ще чинних чемпіонів Європи іспанців – 2:1. Манера гри збірної Словаччини була такою ж, як і в протистоянні з українцями в Києві – дисципліна в обороні, сподівання на контратаки.
У неділю збірна Словаччини, діючи вже «першим номером», виграла у білорусів на виїзді (3:1), а іспанці розгромили люксембуржців (4:0).

Збірна Словаччини має дев’ять очок, по шість в активі команд Іспанії та України, далі в таблиці македонці (три бали), білоруси й люксембуржці (по одному).

  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG