Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ заявили про готовність взятися за роботу моніторингу кордонів на Донбасі


Місія ОБСЄ готова взятися за роботу моніторингу кордонів на сході України. Про це заявив голова спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан.

Також Апакан зазначив, що з сьогоднішнього дня на Донбасі працює 30 нових спостерігачів, всього наразі на сході України працює близько 300 представників ОБСЄ.

Раніше президент України Петро Порошенко звернувся до представників ОБСЄ з проханням збільшити кількість спостерігачів до 1500.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про мирне врегулювання на Сході України, першим пунктом якого було негайне припинення вогню. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні.

19 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську меморандум про реалізацію пункту протоколу від 5 вересня про припинення вогню. Меморандум складається з 9 пунктів і передбачає, зокрема, заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій.

Документ також передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше ніж 15 кілометрів з кожного боку (створюється зона безпеки завширшки не менше ніж 30 кілометрів), запроваджується заборона на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ.

Сторони конфлікту на Донбасі постійно обмінюються взаємними звинуваченнями про порушення перемир’я.

XS
SM
MD
LG