Доступність посилання

ТОП новини

Боснія: вибори сербського члена президентства виграє опозиціонер – ЦВК


Центральна виборча комісія Боснії і Герцеговини повідомила сьогодні, що, за результатами підрахунку понад 90 відсотків голосів, на виборах представника боснійських сербів до тричленного президентського органу країни перемагає опозиціонер.

Як заявив голова ЦВК Стєпан Микич, представник опозиційної Партії демократичного прогресу Младен Іванич веде перед, а представниця провідної в Республіці Сербській у Боснії партії «Альянс незалежних соціал-демократів» Желька Цвіянович, якій спершу пророкували перемогу, йде другою.

Голова партії, президент Республіки Сербської Милорад Додик уже визнав поразку своєї партії.

Він сам на виборах президента Республіки Сербської виграє в опозиційного кандидата Оґнєна Тадича з незначним відривом – на цей час із 47,1 відсотка проти 45,2.

Милорад Додик і його партія виступають за повну незалежність Республіки Сербської, яка як утворення боснійських сербів є однією з двох головних частин федеративної Республіки Боснії і Герцеговини.

Тим часом на виборах до президентського органу від громади босняків, яких раніше називали «боснійськими мусульманами», перемагає Бакир Ізетбегович, який виступає за міцну спільну боснійську державу.

Представником боснійських хорватів вочевидь буде обраний Драґан Чович, прихильник створення в Боснії окремого боснійськохорватського утворення. Нині другою головною частиною боснійської держави є Федерація Боснії і Герцеговини – так називається федеративне об’єднання десяти самоврядних кантонів, де живуть головно босняки і боснійські хорвати.

Учора в Боснії і Герцеговині відбулися вибори до органів влади різних рівнів – зокрема, трьох представників головних національних громад у колективному президентському органі, двох палат парламенту країни, а також керівників і парламенти двох федеральних складових Боснії, а в її босняцько-хорватській частині і представницьких органів кантонів.

XS
SM
MD
LG