Доступність посилання

ТОП новини

Україна продовжує зближення з НАТО


У штаб-квартирі НАТО у Брюсселі делегація України взяла сьогодні участь у черговому засіданні Спільної робочої групи Україна – НАТО з питань воєнної реформи, а також провела низку робочих зустрічей із керівним складом політичних та військових структур альянсу, повідомила прес-служба Міністерства оборони.

У перебігу зустрічей ішлося про реформування національного сектору безпеки і оборони України, і представники НАТО підтвердили готовність до всебічної підтримки України у реалізації цих завдань, у тому числі спрямованих на розвиток бойових спроможностей, удосконалення військової освіти, боротьбу з корупцією та професійну підготовку персоналу, мовиться в повідомленні.

Наступне засідання групи в листопаді буде присвячене питанням розбудови оборонного потенціалу.

Крім того, під час зустрічей із заступниками генерального секретаря НАТО з політичних справ та політики безпеки Трасівулосом Стаматопулосом та з оборонної політики і планування Гайнріхом Брауссом сторони обговорили питання безпекової ситуації в Україні та перспектив її подальшого розвитку, стану та пріоритетних напрямів співробітництва України з альянсом у світлі рішень Валлійського саміту НАТО, а також проблемних питань та шляхів їх вирішення, повідомили в Міноборони.

Ішлося, зокрема, про важливість всебічного використання значного досвіду НАТО у сфері оборонного планування та ефективного використання іноземних радників, які надають допомогу складовим сектору безпеки і оборони України.

Також співрозмовники детально обговорили питання імплементації нових трастових фондів для зміцнення обороноздатності української армії, у тому числі з модернізації системи управління, удосконаленні систем логістики та стандартизації, кіберзахисту, соціальної адаптації та медичної реабілітації військовослужбовців.

За підсумками зустрічей було досягнуто домовленостей про продовження конструктивного воєнно-політичного діалогу, якомога скорішого початку практичної імплементації нових проектів зміцнення бойових спроможностей Збройних сил України та досягнення сумісності комплекту визначених сил та засобів Збройних сил України з військовими формуваннями альянсу, а також всебічної координації та гармонізації програм і планів багатостороннього та двостороннього співробітництва.

Україна наразі офіційно продовжує встановлений іще попереднім президентом Віктором Януковичем позаблоковий курс, але розширює співпрацю з Північноатлантичним союзом. Чимало українських політиків заявляє про необхідність скасування нинішнього курсу і повернення до попередньої мети, яку скасував Янукович, – вступу до НАТО.

XS
SM
MD
LG