Доступність посилання

ТОП новини

У Будапешті науковці сперечаються щодо кризи державних інституцій в Україні


У Національному університеті державного управління у столиці Угорщини Будапешті сьогодні завершилася наукова конференція на тему становлення України як держави та дієздатності адміністративних органів держави в умовах сучасності.

Професор права Іван Галас із цього університету, який добре знається на українських історичних джерелах і вивчав архіви Австро-Угорщини, Польщі та документи Російської імперії, а також період комуно-більшовицького урядування в СРСР, сказав Радіо Свобода, що в наукових колах Угорщини серйозно вивчають суспільно-політичні явища останнього часу в Україні.

За його словами, тяжкі кризові явища української державності мають багато різновидів і безпосередньо впливають на життя сусідніх країн і цілої Європи. Професор Галас попереджає, що власну державність треба всіляко розбудовувати і підтримувати, щоб уникнути ризиків її втрати.

Двоє учасників конференції активно дискутували щодо пріоритетності таких важливих у демократичному суспільстві дефініцій, як «мова», «нація» і «державність», повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Доктор Чілла Фединець, старший науковий співробітник інституту етнічних меншин Академії наук Угорщини, наполягала на тому, що без пріоритетності розвитку української мови і притаманного українцям культурного і ментального світогляду нація, а тим більше держава, не мають шансів відбутися.

Науковець критично оцінює чинний «закон Колесніченка-Ківалова» «Про засади державної мовної політики» від 2012 року. Промовець також зауважила, що у висновках Венеційської комісії та ОБСЄ йдеться про те, що цей мовний закон найменше захищає саме українську мову.

Їй опонував доктор Мігай Товт, почесний голова Демократичної спілки угорців України, народний депутат Верховної Ради України II скликання й один із шести авторів цього закону. У Будапешті на правах старшого співробітника він представляв Київський інститут держави і права імені Корецького, маючи виступ на тему конституційного устрою України з його деякими суперечностями і негативним досвідом для Угорщини в тому сенсі, що політика не повинна підмінювати правові рішення.

Мігай Товт переконаний, що причина сьогоднішніх негараздів полягає не в мовних питаннях або факторах зовнішньої політики, а в тому, що проблеми розбудови власної державності повинні вирішувати самі громадяни України.

XS
SM
MD
LG