Доступність посилання

ТОП новини

Відсудити Крим у Росії не вийде – юрист-міжнародник


©Shutterstock
©Shutterstock

Протистояння між Україною і Росією все активніше перетікає на новий фронт – юридичний. Росія готує проти України позов до світової організації торгівлі, звинувачуючи київ у порушенні антидемпінгових правил, зокрема у хімічній промисловості. А українська компанія «Нафтогаз»подала ще один позов у стокгольмський арбітраж для перегляду контрактів із «Газпромом» на транзит газу і компенсації через недостатні обсяги транзиту. Ще 16 червня компанії подали один на одного зустрічні позови у Стокгольмський арбітраж щодо ціни на газ для України. Партнер юридичної компанії Bryan Cave LLP Ірина Тимчишин в інтерв'ю «Голосу Америки» дала експертну оцінку популярним міфам з приводу міжнародних судів.

– Наскільки ефективними є суди, зокрема в Стокгольмському арбітражі, і коли можна чекати Україні рішення?

– Безперечно, суди в Стокгольмському арбітражі є перспективними в тому плані, що вони не є корумпованими і дають можливість чесного вирішення проблеми. Зрозуміло, що одна з потенційно негативних сторін це те, що вони забирають певний час. Зазвичай арбітраж в середньому триває півтора-два роки, якщо все йде по плану і не має затримок. Проте інвестиційний арбітраж деколи може тривати набагато довше. І важливий момент полягає також в тому, що щоб привести рішення у дію, і це займає тривалий час, зокрема у випадку, якщо це рішення, пов'язане з Росією.

– Чи є перспектива, що Україна може подати позов проти Росії за ті збитки, які були завдані на Донбасі і за анексію Криму? Наскільки перспективно вирішити цю суперечку в міжнародному суді?

– Розумієте, тут дуже важливо відокремлювати емоції від практичної сторони. Потенційно для будь-якого позову є підстави, і треба дивитися на юридичні підстави. У даному випадку, безперечно, ми маємо договір між Україною і Росією про відносини, але проблема полягає в тому, що, коли мова йде про Крим, то юридично – це територія України. І тому такий позов від України буде розглядатися як позов проти того, що фактично відбувається на твоїй території. Тому, на жаль, воно не матиме з тієї точки зору юридичної перспективи, якої би хотілося, і воно не буде працювати таким чином, який міг би принести результат.

– Чому неможливо імплементувати ті гарантії, які Росія дала Україні про невтручання на її територію, про забезпечення кордонів після того, як Україна відмовилася від ядерної зброї?

– Міжнародне право побудоване на тому, що всі країни, які підписують певні міжнародні договори, вони погоджуються в тому, що їх виконуватимуть. Проблема в тому, що реально, коли одна країна це порушує, то практичного механізму, щоб це вирішити – немає. І те, що ми зараз бачимо в ситуації з Україною – це накладення економічних санкцій проти Росії для того, щоб змусити її таки виконувати свої зобов'язання по міжнародних договорах – це є фактично в практиці єдиний крок – яким чином цей механізм можна застосувати, проте це дуже тривалий крок, і невідомо, чи він буде мати ті результати, які би хотілося, але ми мусимо чекати і дивитися.

– Наскільки перспективним є те, що гроші, які сховані українськими чиновниками на лондонських банківських рахунках можуть повернутися в Україну?

– Тут знову потрібно відрізняти практику і теорію. Британська влада досі зацікавлена в тому, щоб допомогти Україні повернути ці гроші, і певна частина, може, невелика є вже готова для передачі, але для цього потрібне провадження від України. Потрібно, щоб були відкриті кримінальні справи проти тих чиновників в Україні. І лише таким чином воно практично може здійснитись. Тому британці, чесно кажучи, дивуються – чому Україна нічого не робить, практично нічого не робить, щоб це сталося. І до тих пір, поки українська влада нічого не робитиме, це не буде мати місце.

– Що саме має робити українська влада, щоб повернути ці кошти?

– Потрібне кримінальне провадження проти цих осіб і дуже дивно, що Україна – фактично єдина держава, яка не впровадила санкції проти Росії, в той час, коли більшість інших країн – І США, і Європейський союз це зробили. Тому деяка інертність України доволі дивує, бо зрозуміло, що народ України хоче бачити якісь практичні кроки, але, на жаль, вони поки не відбуваються.

– Наскільки можливо в британських банках взагалі приховати кошти?

– В британських банках заховати можна все що завгодно, але питання в тому, що його звідти можна й забрати, а для цього треба слідувати правильному юридичному процесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG