Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко наголошує на важливості збільшення місії ОБСЄ для роботи на кордоні з Росією


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко наголошує на важливості збільшення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ для роботи в 10 пунктах пропуску на кордоні з Росією. Про це він заявив на зустрічі з головою спеціальної місії ОБСЄ Ертугрулом Апаканом, повідомляє прес-служба глави держави.

«У відповідності до Мінського протоколу, ми маємо забезпечити безпеку кордону за допомогою місії ОБСЄ, використовуючи безпілотні літальні апарати, маючи представників України та ОБСЄ на 10 пунктах пропуску через кордон», – наголосив Порошенко.

Апакан заявив, що ОБСЄ планує посилити моніторинг та контроль за режимом припинення вогню на Донбасі та російсько-українським кордоном.

За його словами, найближчим часом чисельність спостерігачів місії буде збільшена.

Також Апакан зазначив, що місія ОБСЄ планує поступове переміщення своїх підрозділів безпосередньо до україно-російського кордону.

Наразі на сході України працює близько 300 представників ОБСЄ.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про мирне врегулювання на Сході України, першим пунктом якого було негайне припинення вогню. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні.

19 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську меморандум про реалізацію пункту протоколу від 5 вересня. Документ передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше ніж 15 кілометрів з кожного боку (створюється зона безпеки завширшки не менше ніж 30 кілометрів), запроваджується заборона на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG