Доступність посилання

ТОП новини

Матері Надії Савченко дозволили відвідати дочку


Марія Савченко (попереду) після слухання справи дочки в Басманному суді в Москві 13 жовтня 2014 року
Марія Савченко (попереду) після слухання справи дочки в Басманному суді в Москві 13 жовтня 2014 року

Мати утримуваної в Росії офіцера-льотчиці Надії Савченко Марія Савченко отримала дозвіл відвідати дочку і сьогодні зустрілася з нею в центрі судової психіатрії імені Сербського в Москві, повідомили адвокати Савченко.

Один із них, Ілля Новиков, написав у твітері: «Був зараз в інституті Сербського в Надії Савченко. Умови тримання нормальні, палата одномісна. Зранку її відвідала мама».

Інший адвокат, Микола Полозов, зі свого боку, повідомив у твітері: «Сьогодні Марія Іванівна Савченко змогла зустрітися з дочкою в інституті Сербського. Також була надана можливість зустрітися з консулом».

Народний депутат із фракції «Батьківщина» Сергій Власенко додав, що це перше побачення матері української льотчиці з дочкою. Вони не бачилися з травня цього року, повідомив Власенко.

«Ми надзвичайно вдячні команді адвокатів, які працюють із Надією проти репресивної машини Кремля, – мовиться в заяві депутата.

Він також зауважив, що «без прискіпливої уваги до справи Савченко з боку міжнародного співтовариства на дотримання Москвою бодай мінімальної законності було годі сподіватися».

Партія «Батьківщина» висунула Надію Савченко першим номером свого виборчого списку на дострокових виборах Верховної Ради.

Також сьогодні міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомляв про зустріч із Надією Савченко українського консула.

На початку цього тижня у Слідчому комітеті Росії повідомили, що Савченко доправили до Москви для проходження стаціонарної психолого-психіатричної експертизи.

Слідчі заявили, що експертиза триватиме до 30 діб і тому Савченко не може бути доставлена до суду, де 13 жовтня мала розглядатися скарга її захисту на проведення експертизи. Засідання перенесли на 11 листопада – на час після завершення експертизи.

У Росії українську льотчицю-офіцера, яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець, звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які перебували в Україні нелегально і в лавах сепаратистів висвітлювали їхні напади на українських силовиків.

Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, незаконно перевезли через кордон і влаштували її передачу російським силовикам. За даними захисту, вона потрапила в полон іще до загибелі росіян і не могла бути причетною до цього.

XS
SM
MD
LG