Доступність посилання

ТОП новини

У Києві є 700 осіб від ГРУ, які намагаються влізти в кожну акцію протесту – Сиротюк


У Києві є 700 осіб від ГРУ, які намагаються влізти в кожну акцію протесту – Сиротюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00

Гості «Вашої Свободи»: Зорян Шкіряк, радник керівника МВС; Юрій Сиротюк, народний депутат від партії «Свобода».

Олександр Лащенко: Сутички під Верховною Радою: випадковість, піар чи сценарій ФСБ Росії?

Вибуховими пакетами, стріляниною по вікнах будівлі парламенту та сутичками мітингувальників із силовиками супроводжувалося напередодні засідання Верховної Ради. Збурення почалося, коли депутати не погодилися включити до порядку денного запропонований у тому числі партією «Свобода» проект закону про визнання ОУН-УПА воюючою стороною у Другій світовій війні. Звісно, всі ці події відбувалися 14 жовтня – у день Покрови.

Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

При тому, що на останньому засіданні перед виборами депутати спромоглися ухвалити пакет законопроектів проти корупції, підтримали закон про прокуратуру й призначили нового міністра оборони України Степана Полторака.

Зорян Шкіряк: …посилення відповідальності за підкуп виборців. Це дуже важливий елемент за ініціативи МВС…

– …так – Рада посилила покарання за підкуп виборців. Тобто – такий суперечливий день. Плідна робота, це визнають усі. Мабуть, один із найплідніших днів за весь час роботи за два роки каденції сьомого скликання Верховної Ради. І водночас такі сутички. Теж доволі безпрецедентні. Навіть під час подій Майдану багатомісячних такого не було. Епіцентр був на Грушевського, Інститутській, Банковій... Але перед Верховною Радою таке рідко траплялося.

Сутички під Верховною Радою
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:58 0:00


Юрій Сиротюк: За останніх п’ять місяців дуже часто були сутички під Верховною Радою. Триває Революція гідності. Суспільство чекає певних змін, а їх немає. Відповідно протестні настрої є досить великими. Соціологи кажуть, що вони не спадають, тому що не вирішені ключові питання Революції гідності. Люди приходять на мирні протести. За останніх місяців три разів 20 люди пробували заходити у Верховну Раду і зі зброєю навіть. Так що учора був не найгарячіший день.

– Ви не вважаєте вчорашній день провокацією під стінами Верховної Ради?

Юрій Сиротюк: Я вважаю, що учора сторонні сили – думаю, що Російська Федерація скористалася. Вона кожного разу намагається використати будь-яку спробу в Україні, щоб втрутитися у внутрішню політику в Україні. І події на Банковій з так званою акцією представників внутрішніх військ, і спроба мирного протесту і мирна акція, яка щодня проходить під Верховною Радою, бо живемо ми в демократичній країні і кожен має право мирно висловлювати свій погляд, то теж учора були використані певною групою людей.

Тільки 700 ГРУшників є в Києві, намагаються влізти у кожну акцію
Юрій Сиротюк

Тут мають розібратися правоохоронці, поставити на місце провокаторів, виявити ФСБшну агентурну мережу, яка працює в Києві. Бо, за даними нашої розвідки, тільки 700 ГРУшників є в Києві. І вони намагаються влізти у кожну акцію.

– Прапорів ВО «Свобода», яких було на цій акції якщо не найбільше, то дуже багато, ці ГРУшники, як Ви їх назвали, не тримали?

Юрій Сиротюк: Ні. Звичайно, не тримали.

– Тетяна Чорновол, бачите, намагається боронити правоохоронців, а на неї нападають у тому числі, до речі, й ті люди, які тримали прапори ВО «Свобода».

Юрій Сиротюк: Прапори ВО «Свободи» тримали представники ВО «Свобода». Ми напередодні мали нараду з представниками правоохоронних органів, зокрема з СБУ, знали, що відбудеться.

Я хочу дуже простий приклад. Бо я знаю, що Радіо Свобода постійно намагається зробити з ВО «Свобода» провокаторів. Ми завжди робимо такі марші. Жодного разу провокацій не було. Це раз. Учора ми почали на майдані Незалежності – жодних провокацій не було. Це два. Ми вели 1,5-годинну ходу – жодних провокацій не було. Це три. Під Верховною Радою України було заявлено близько двадцятка мітингів, акцій протесту різних груп. Це чотири.

І я гарантую, що «Свобода» не організовувала провокацій, а тим паче «Свобода» вгамовувала провокаторів і намагалася цю ситуацію зупинити. Тому будь-які спроби звинуватити «Свободу» у провокаціях є безпідставними, по-друге, є спробою такої політичної технології. Я дуже не хотів би, щоб радіо з однойменною назвою це використовувало. «Свободівці» були на Майдані всі дні Революції гідності. І ми завжди зупиняли провокації.

– Ми ніяких виборчих технологій на Радіо Свобода не втілюємо, хочу Вас запевнити. Ми прагнемо розібратися в цій ситуації.

За сім місяців СБУ так і не заарештувала ФСБшну агентурну мережу, навіть у Нацгвардії російська агентура може влаштовувати бунти
Юрій Сиротюк

Юрій Сиротюк: Я хочу сказати, що треба з’ясувати до тих інших двадцяти акцій, які проводили, хто привів людей з вибухівкою, де вони взялися. Я ще раз кажу, що за сім місяців революції СБУ так і не заарештувала ФСБшну агентурну мережу, не проведена люстрація. Ми бачимо, якщо навіть у Нацгвардії російська агентура може влаштовувати бунти, то, зрозуміло, що на вулиці на мирну акцію може прийти будь-хто.

– Ви маєте на увазі події, які позавчора сталися у Києві перед адміністрацією президента?

Юрій Сиротюк: Так. І політична сила не відповідає за акцію. Ми відповідаємо за своїх.

– Ви висловили свої аргументи і Ви стверджуєте, що не була провокація з боку саме вашої політичної сили…

Юрій Сиротюк: Це не було провокацією. І не треба так ставити питання навіть.

– Пане Шкіряк, як Ви вважаєте, що вчора відбулося під стінами Верховної Ради? Били скло, вибухові пакети підривали, нападали на працівників міліції. До речі, скільки співробітників правоохоронних органів було поранено?


Зорян Шкіряк: 17, з яких двоє важких.

Технологія Кремля відпрацьовувалася не один день. Були залучені і політичні сили, один сценарій. Послаблені позицій України перед зустріччю Порошенка і московського психопата в Мілані
Зорян Шкіряк

Учора відбулася, безумовно, технологія Кремля, яка відпрацьовувалася не один день. На жаль, до цієї технології були залучені у тому числі і деякі політичні сили, які сьогодні, на жаль, пробують використовувати такі речі задля підвищення власного рейтингу. І події на Банковій, і події, які відбулися вчора під Верховною Радою, мають один сценарій. І він полягає у послабленні позицій України і посиленні позицій Кремля перед зустріччю Петра Порошенка і московського психопата в Мілані.

Власне, саме оце, про що ми заявляли неодноразово напередодні цих подій, було спрямоване не тільки насправді для картинки російських ЗМІ, а як, власне, спроба реального збурення ситуації всередині України.

Я відразу Вам можу зараз заявити, що цей сценарій провалився. Правоохоронці, що захищали вчора, згідно зі своїми повноваженнями, Верховну Раду, проявили неабияку мужність і стриманість, не застосувавши до цих негідників, провокаторів і, скажу відверто, ворогів української державності ті засоби, які мали право застосувати, коли проти них використовувалася холодна зброя.

Будь-які аналогії Майдану гідності і того, що відбувається зараз, – це блеф і провокація. І той, хто порівнює ці речі, то провокатор перший. І ніякими світлими гаслами не потрібно підмінювати понять.

Кожного року я брав участь у маршах на підтримку воїнів УПА. Для мене це такий самий святий день, як і для багатьох з нас. Учора я був поруч з нашими соратниками і побратимами зі «Свободи», спілкувався з людьми, разом з ними, до речі, кричав «ОУН-УПА – державне визнання!».

На жаль, група негідників… І я мушу Юрка підтримати тут з огляду на те, що ми справді поспілкувалися з керівництвом та по домовленості були відведені люди і була відокремлена та група провокаторів.

– Хто це, за Вашими даними? Представники яких політичних сил? Це відомо?

На цей момент затримано 10 осіб за хуліганство. Низка осіб і організаторів уже встановлені. Відбуваються заходи з їх затримання і арешту. Учора була реальна можливість прийняти законопроекту про визнання воїнів ОУН-УПА
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Там достатньо велике розмаїття. Я можу зараз дати останню інформацію. На цей момент затримано 10 осіб, які підозрюються у скоєнні злочину за ст. 296 частиною четвертою. Це хуліганство. Низка осіб і організаторів уже встановлені. Зараз відбуваються заходи з їх затримання і арешту.

І найголовніше. Я сподіваюся, що Юра тут мене підтримає. Учора насправді, на моє глибоке переконання, була абсолютно реальна можливість прийняти цей законопроект – про визнання воїнів ОУН-УПА.

– Учора сім чи вісім разів ставили на голосування. І безрезультатно.

Зорян Шкіряк: 220 – останній результат. І Олександр Турчинов був готовий продовжувати цей процес – ставити на голосування, збирати всіх. Але саме в цей момент почався штурм, полетіло каміння, полетіли петарди, найбільша активізація почалася цього так званого штурму.

Я можу сказати, що ці паскудники, які це організували, саме завдяки цим ганебним діям учора і не було поставлено у порядок денний, а потім не проголосовано законопроект про визнання воїнів ОУН-УПА.

– Пане Сиротюк, справді, виходить, що акція завадила ухваленню цього законопроекту, який ваша політична сила і лобіювала?

Юрій Сиротюк: Не хочеться всю славу на себе переписувати. Насправді автором законопроекту про ОУН-УПА був В’ячеслав Кириленко. Насправді ми не були авторами цього законопроекту. Хоча ми дуже хотіли його внести. Але це законопроект Кириленка. А ми не встигли зареєструвати альтернативний. Тому це законопроект «Батьківщини», який ми лобіювали. Це правда. Так само як відміна «закону Ківалова-Колесніченка». Це законопроект В’ячеслава Кириленка. Але всі казали, що це «Свобода». Тобто ця технологія відпрацьована.

Зорян Шкіряк: Вся слава вам.

Юрій Сиротюк: Вся слава нам.

Отже, як учора було насправді. Події розвивалися. Дійсно, найрезультативніше голосування було 220 голосів за внесення у порядок денний цього законопроекту. На жаль, це голосування було не в кінці, вже коли була зірвана сесія Ради, а десь усередині. Бо 216, 218, 220 і пішло донизу. А після того, як ми побачили, що динаміка почала спадати, на жаль, сталося, як завжди.

Учора не вистачило 10 голосів. Не проголосувало 10 депутатів з «Батьківщини» і УДАРу
Юрій Сиротюк

Парламентар має виконувати свою функцію. Учора не вистачило 10 голосів. Не проголосувало 10 депутатів з коаліції учасників Революції гідності – з «Батьківщини» і УДАРу. Якби ці 10 людей не вийшли із зали, то у нас учора було б 230 голосів за включення цього законопроекту у порядок денний.

– А якби Верховна Рада працювала у спокійних умовах, без цієї акції, було б, може, більше можливостей ухвалити такий законопроект?

Юрій Сиротюк: Я Вам ще раз кажу, що під Верховною Радою учора було більше 20 акцій. Зорян знає краще, скільки заявок було. Тому треба запитувати.

Два мої діди закатовані совєцькою владою, один убитий у криївці, батька вивезли до Сибіру. Я прийшов у парламент захистити мову моїх дітей, які досі вчаться в Києві, єдині україномовні, в україномовних школах, де всі інші – російськомовні. Не ухвалили закон про ОУН-УПА, завтра не ухвалимо закон про визнання добровольців на сході!
Юрій Сиротюк

Ми вже поставили крапку з МВС і зі «Свободою», що «Свобода» не причетна до провокацій. Ми щороку робимо марш слави УПА. І будемо його робити. Буде визнана УПА чи не буде визнана УПА. Два мої діди закатовані совєцькою владою, один убитий у криївці, батька вивезли до Сибіру. Це для мене найважливіше, чому я прийшов у парламент. Захистити мову моїх дітей, які, на жаль, досі вчаться в Києві єдині україномовні в україномовних школах, де всі інші – російськомовні, і щоб пам'ять моїх дідів...

Якщо ми вчора не ухвалили закон про ОУН-УПА, значить, завтра ми не ухвалимо закон про визнання добровольців на сході! Це абсолютно тотожні речі. Добровольці не визнані.

По визнанню ОУН-УПА потрібно робити негайно. Наш святий обов’язок перед пам’яттю воїнів-героїв, з яких сьогодні беремо приклад
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: По визнанню ОУН-УПА – ну, просто не обговорюється. Це потрібно робити і потрібно робити негайно. Це наш святий обов’язок перед пам’яттю наших воїнів-героїв, з яких ми сьогодні беремо приклад.

Учора, крім того, ця провокація ще завадила ухвалити низку соціальних законопроектів. Але про що я хотів би сказати? Учора, Ви говорили, був надзвичайно важливий день.

– Останній день роботи цього скликання Верховної Ради України.

Зорян Шкіряк: Прийняття антикорупційних законів, посилення відповідальності за підкуп виборців. До речі, за ініціативи МВС. І якщо президент підпише сьогодні-завтра цей закон, то у нас з’являються досить серйозні права для того, щоб таких покидьків заарештовувати. І плюс, дуже важливий нюанс – призначення нового міністра оборони.

Я вже вчора говорив у кількох ефірах, повторю і у вас, щоб було зрозуміло, чому все почалося, у тому числі з нацгвардійцями на Банковій. Технології відпрацьовувалися. Я хочу сказати, що і МВС, і СБУ спрацювали достатньо чітко. Хоча, на жаль, не вдалося це повністю заблокувати в Києві і в Харкові. Але ця акція мала відбуватися в низці інших міст, до десяти міст. І це була справжня технологія, яка відпрацьовувалася.

– Все ж таки, хто організатор цієї технології?

Зорян Шкіряк: Організатор цієї технології ФСБ і ГРУ Російської Федерації.

Про що мова? Щоб було зрозуміло. Для Кремля Степан Тимофійович Полторак – це командир «укрівських» карателів». Щоб було зрозуміло. Тому що Нацгвардія і наші спецбатальйони сьогодні здійснюють найбільш ефективні заходи зі знешкодження терористичних банд, а також у протистоянні зі збройними силами Російської Федерації в зоні проведення АТО.

– А певні персоналії організаторів відомі?

Зорян Шкіряк: Давайте так. 2-3 дні – ми вже хочемо, щоб у нас усе було. Ведуться слідчі дії, працює СБУ у тісній співпраці з МВС і з ГПУ. Зараз справді створено об’єднаний орган, який координує свої дії, у тому числі напередодні виборчого процесу. І, звичайно, низка всіх цих подій не давала спокою кремлівському маніяку, тому були здійснені ці спроби дестабілізувати ситуацію в Україні.

– Так Ви характеризуєте пана Путіна?

Зорян Шкіряк: Я його інакше не можу охарактеризувати. Я його по прізвищу останнім часом не називаю. Бо тільки одна в мене виникає аналогія.

– Давайте в ефірі не будемо…

Зорян Шкіряк: Я ж не повторюю.

Але що дуже важливо? Я, до речі, коли вчора підходив і спілкувався зі «свободівцями», вітався з іншими групами людей, які були там, то насправді не спрацювало. Ефект натовпу, який планував Путін, ефект цього «гей-гей!» не спрацював. Бо як ми не говорили би, ми все ж таки живемо в новій країні. Так, недостатньо люстрована різна, як то кажуть, регіональна і прокремлівська наволоч. Але прийде час. Ще трошки. Країна змінилася.

– Маємо запитання слухача.

Слухачка: Пане Шкіряк, Ви стояли на Майдані. І я дуже раділа – Ви мені так подобалися. Ви таким були патріотом. А зараз Ви у владі. Пан Полторак керував Нацгвардією і боровся з Майданом. Так скажіть, будь ласка, оця нова влада є провокатором, а не ті хлопці? І скоро таких провокаторів будуть фіксувати…

Зорян Шкіряк: Я Вас дуже прошу не піддаватися тим провокаціям, які поширюються інтернет-мережами. Пан Полторак з цими подіями, як Ви кажете, нічого не має спільного.

Я Вам скажу більше. Я особисто бачив Полторака в зоні проведення бойових дій. Це людина, яка не ховала, вибачте, свій зад по теплих кабінетах, це людина, яка тижнями перебувала на передовій. Це людина, яка з роздавлених, абсолютно деморалізованих внутрішніх військ змогла створити боєздатні підрозділи Нацгвардії. І саме тому ми вітаємо це призначення, бо Степан Тимофійович на сьогодні, я переконаний у тому, буде саме тієї персоною в Міноборони…

До речі, кажуть, що не військовий. Військовий! Бо Нацгвардія – це озброєний воєнізований підрозділ МВС. І це потрібно всім розуміти.

Тому я тут просто прошу. Я ще раз кажу, що для Кремля Полторак – «каратель». Якщо це так, я думаю, що за це вже потрібно розуміти, наскільки це важливо.

Юрій Сиротюк: Очевидно, якщо ми будуємо правову державу, то кожна людина повинна відповідати за правопорушення. Очевидно, коли є люди в натовпі, то їм дуже легко цей натовп розбурхати. Ви знаєте, що свідомість натовпу дорівнює свідомості найменш, умовно кажучи, інтелектуальної людини. Тому вчора була спроба. Всі розуміли, що прийде багато людей, буде багато акцій – потрібно робити цей штурм. І, дійсно, вчора була дуже велика громадська активність. Бо в нашому марші, наприклад, брали участь близько 100 учасників добровольчих батальйонів, які на фронті б’ються, які вчора прийшли. Вони розуміють, що ворог у Кремлі і ворог – Путін. І треба не в Києві…

– Стверджують, наприклад, що хлопці Дмитра Корчинського були. Це правда?

Юрій Сиротюк: Я ніколи не належав до хлопців Дмитра Корчинського.

– Я не кажу, що Ви належали. Це правда чи ні?

Юрій Сиротюк: Це має встановити слідство. У нашому марші хлопців Дмитра Корчинського не було. І всі мають бути рівними перед законами. Всі мають відповісти. Хотів чи не хотів, вчинив правопорушення – відповідай.

Так само, я вже казав сьогодні, як треба заарештувати ту мережу ГРУшників, які все це організовують.

Але є одне велика «але». Чому протестний градус активності суспільства не падає? Тому що, на жаль, негідники не караються, люстрація не проводиться.

Зорян Шкіряк: Не з вини МВС.

Юрій Сиротюк: Зоряне, я не кажу про міністерство. Я кажу просто, якщо не буде працювати люстрація, будуть працювати смітники.

Зорян Шкіряк: Абсолютно погоджуюся.

– Пане Шкіряк, ВО «Свобода» – так, брали участь. Ми не кажемо законно чи незаконно. Це має вирішити слідство. Які ще політичні сили? «Братство» Корчинського було?

Зорян Шкіряк: Наскільки мені відомо, все буде з’ясоване слідством. Були представники різних політичних сил і громадських організацій. Якщо були представники «Братства» і вони скоювали правопорушення, то вони будуть відповідати перед законом. Більше того, кожен буде відповідати перед законом. Ви знаєте, що був затриманий міліціонер учора…

– Так. Прес-служба СБУ про це повідомила. Це правда?

Зорян Шкіряк: Наша прес-служба, а не СБУ. Бо ми затримували. Це абсолютна правда. Він був у балаклаві, він був з рогатками, він був з гайками. Діючий працівник міліції. І він буде покараний. І це ще одна ознака того, що сьогодні ми відстоюємо позицію, що перед законом усі рівні.

Стосовно конкретики по тих організаціях, які брали участь, тобто «Братство», інші організації, то буде встановлено після того, як будуть затримані інші організатори протестів. Наразі вони встановлені. Я думаю, що це кілька днів.

Юрій Сиротюк: Ви знову кажете, що «Свобода» брала участь. «Свобода» брала участь у мирній акції протесту.

– Я ж не стверджував. Це має вирішити слідство.

Юрій Сиротюк: Я ще раз Вам кажу. «Свобода» брала участь у мирній акції протесту. І слідство не має що вирішувати. Ми, як громадяни, маємо право приходити і подавати заявку. А Ви зараз постійно маніпулюєте і кажете: «Свобода» брала участь.

– Це Ваше судження. Я намагаюся жодним чином не маніпулювати.

Юрій Сиротюк: Мені здається, що Ви маніпулюєте.

Єфремови, шуфричі, бондаренки, добкіни, кернеси, інша прокремлівська наволоч – повинні отримати реальні терміни
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Що тут потрібно? Практично кожний ефір, практично кожне інтерв’ю вже впродовж багатьох місяців ми говоримо про те, що справді градус певного «накалу» існує, бо покидьки не сидять за гратами. Я ще раз і ще раз повторюю: єфремови, шуфричі, бондаренки, добкіни, кернеси, інша прокремлівська наволоч – повинні сісти в тюрму і отримати реальні терміни.

– Ці персонажі не мають стосунок до вчорашньої акції під Верховною Радою.

«Опозиційний блок», першу десятку треба просто «теплими» брати і заарештовувати
Зорян Шкіряк

Зорян Шкіряк: Я думаю, що це все низки одного ланцюжка. Там взагалі цей «Опозиційний блок», першу десятку, може, там є кілька людей, треба просто «теплими» брати і заарештовувати. Але, розумієте, це питання, згідно із законодавством, питання ГПУ.

До речі, ще тут важливий факт. Де відбулися заходи з нацгвардійцями? Київ і Харків, там, де до цього часу продовжує сидіти сепаратист Кернес.

– Наскільки відомо, Степан Полторак теж свого часу в Харкові служив.

Зорян Шкіряк: У тому числі. Не тільки служив. Там же і академія є. І він був проректором і ректором академії. Тому це все низки цього ланцюжка, які мали на меті завадити всім цим процесам, які зараз позитивно відбулася би у державі.

– Наш кореспондент Андрій Кузнецов звернувся до киян із запитанням: кому може бути вигідна ця ситуація, яка склалася напередодні перед Верховною Радою, і позавчора перед стінами адміністрації президента?

Респондент (переклад): Народ єдиний. А ті, хто там провокує, то це тільки спецслужби чужої держави організовують.

Респондент: Одне те, що це сили, які не проукраїнські. Це точно.

Респондент (переклад): Я вважаю, що сутички пов’язані з невдоволенням народу, у першу чергу прогресивних патріотичних сил, політикою уряду загалом, стосовно війни зокрема.

Респондент: Коли людина не мають достовірної інформації, то вони не можуть оцінити участь УПА, внесок УПА. А деякі цим користуються для того, щоб збурити якісь піар-акції для себе: рішення на сьогоднішній день не найактуальніше, але от що ми вимагаємо цього рішення,це рішення не прийняли, ми є борці за це рішення...

Респондент: Можливо, російські спецслужби. Можливо, якась там Компартія якихось провокаторів засилає. Можливо, залишки Партії регіонів. Тобто багато версій. Нехай СБУ і МВС проводять розслідування і з’ясовують всі ці обставини.

– Пане Сиротюк, щоб Ви не закидали мені як ведучому і Радіо Свобода, маєте змогу закінчити програму. От буде чисто, не маніпульовано.

Юрій Сиротюк: Ми разом стояли із Зоряном і з тисячами людей під час Революції гідності. Сотня наша на небі. 18 моїх побратимів. Ми виходили для того, щоб побудувати соціально, національно справедливу країну.

Зараз, на жаль, ми бачимо елементи контрреволюції негідників, зовнішню агресію. І ми мусимо єдиними вистояти, побудувати державну національно, соціально справедливу, відбити московську навалу і бути єдиними. Зараз нас хочуть розвалити. От була єдність демократичних сил – ми перемогли. Зараз намагаються розсварити, тому ми маємо цього не допустити.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG