Доступність посилання

ТОП новини

«Війна не закінчиться, доки не звільнимо останнього полоненого» – переговірник


Повернення одного з українських полонених до родини, архівне фото
Повернення одного з українських полонених до родини, архівне фото

Переговірники працюють над тим, щоб звільнити усіх, запевнив сьогодні Радіо Свобода керівник групи переговорників Центру сприяння звільненню полонених та заручників при СБУ Юрій Тандіт.

«Війна не закінчиться, доки не звільнимо останнього полоненого. Ми боремося за кожного», – сказав Тандіт в ефірі програми «Ми разом».

Керівник переговірників пояснив, що обміняти «всіх на всіх», як передбачалося «мінськими домовленостями», поки не вдається, оскільки на території, наразі підконтрольній так званим «ДНР» й «ЛНР», діє й багато інших угруповань.

«Домовлятися доводиться з кожним окремо. Дуже важливо пам’ятати, що люди, з якими ми ведемо переговори, себе сепаратистами не вважають. Треба розуміти, що це дуже емоційні завжди розмови й ніколи немає гарантії, що звільнення відбудеться. Але треба бути наполегливим і йти до кінця», – розповідає Юрій Тандіт.

За його словами, родичі заручників та полонених мають розуміти, що їм не варто самим вести переговори щодо звільнення, оскільки найчастіше їх просто обманюють, виманюючи гроші.

«Емоції тут заважають. Треба, щоб переговори про звільнення вели спеціально підготовані люди», – радить Тандіт.

Переговірник також розповів, що здебільшого до цивільних та військовослужбовців у полоні ставляться більш-менш нормально, але траплялися випадки, й коли з полону забирали людей у важкому стані. В одного була ампутована нога. В іншого – відрізане вухо.

На запитання Радіо Свобода про те, чи відомо точне число людей, які утримуються силою на сході України, Юрій Тандіт відповів: «Багато. Є списки, але вони весь час уточнюються».

Радник голови СБУ Маркіян Лубківський днями заявляв, що в полоні перебувають іще близько 500 людей.

XS
SM
MD
LG