Доступність посилання

ТОП новини

У США непокояться через можливість поширення вірусу ебола


Лікарня в Далласі, штат Техас, де лікували першого хворого, а тепер двох його медсестер
Лікарня в Далласі, штат Техас, де лікували першого хворого, а тепер двох його медсестер

У США сьогодні повідомили, що друга медсестра, яка після лікування хворого на геморагічну гарячку ебола сама заразилася вірусом хвороби, здійснила політ пасажирським літаком за кілька годин до того, як у неї виявилися симптоми хвороби.

Посадовці закликали всіх 132 пасажирів того рейсу звернутися на спеціальну «гарячу лінію».

Екіпаж літака каже, що під час того польоту позавчора в жінки ще не було ніяких симптомів. Хвороба, як вважають, стає заразною для інших саме з моменту появи симптомів, які в медсестри виявили вже вчора.

Крім неї, на лихоманку ебола раніше захворіла ще одна з медсестер, які брали участь у лікуванні хворого, який прибув із західноафриканської держави Ліберії. Він помер у лікарні в Далласі у штаті Техас 8 жовтня.

Інші медсестри скаржаться, що не мали належного захисного одягу і практично не отримували інструкцій, як відвертати поширення вірусу ебола. Зокрема, вони пригадують, що хворий, коли його тільки привезли до лікарні, кілька годин пролежав у загальному приймальному відділенні.

Зараз у США лікарі стежать за станом здоров’я 76 людей, які могли контактувати з тим хворим у лікарні, і ще 48, які могли бути з ним у контакті перед доставкою до лікарні.

У Вашингтоні президент США Барак Обама скасував сьогодні планований захід на підтримку збирання коштів для його Демократичної партії і скликав натомість термінове засідання урядовців, щоб розробити відповідь на кризу з гарячкою ебола.

Він також провів відеоконференцію зі світовими лідерами, в перебігу якої закликав керівників Великої Британії, Франції, Німеччини й Італії серйозніше взятися за боротьбу з поширенням хвороби.

Наразі від гарячки ебола загинули майже 4 з половиною тисячі людей, головно у країнах Західної Африки, від початку спалаху захворювання в березні. Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що число загиблих нині подвоюється що три тижні, і за нинішніх темпів поширення хвороби в Ліберії, Сьєрра-Леоне і Гвінеї вже на початку грудня число хворих може зростати на 10 тисяч щотижня.

Геморагічна гарячка ебола – вірусне захворювання, що викликає гарячку й сильні болі, блювоту і пронос, порушення функції печінки й нирок і в деяких випадках внутрішні й зовнішні крововиливи. Протягом тижня-двох настає смерть пересічно в половини хворих. Дієвих вакцин і лікування наразі не існує. До початку нинішнього спалаху від часу виявлення хвороби 1976 року від неї загинули понад 1700 людей.

XS
SM
MD
LG