Доступність посилання

ТОП новини

Ківалов назвав звинувачення у нечесній виборчій кампанії «чутками і доносами»


Марія Тимощук

Одеса – Під час виборчої кампанії в місті кандидати у депутати все частіше вдаються до незаконних способів боротьби, зокрема, підкупу виборців, стверджують спостерігачі. Про це ж заявляють і у міліції. Глава МВС Арсен Аваков повідомив, що в Україні порушили вже кілька десятків кримінальних проваджень проти таких кандидатів. Одне із найбільш резонансних – проти колишнього впливового регіонала Сергія Ківалова, який балотується саме в Одесі. Зі свого боку, Ківалов відкидає звинувачення і називає їх «чутками», «доносами» і «принизливим маренням».

Під час виборчої кампанії на Одещині в хід ідуть старі методи – підкуп виборців, використання адмінресурсу, проплачені мітинги та чорний піар проти конкурентів. Це констатують в Одеській обласній організації Комітету виборців України. З перших днів перегонів організація фіксує все більшу кількість порушень з боку кандидатів в депутати. Анатолій Бойко, голова Одеської обласної організації КВУ, зазначає, що передвиборча кампанія в регіоні проходить зі значними порушеннями. Зокрема, цього року списки кандидатів переповнили клони:

Проблема з клонами в тому, що на сьогодні законодавство не передбачає чітких та однозначних механізмів протидії цьому явищу
Анатолій Бойко

«В нас не було такої кількості клонів на минулих виборах. Я взагалі не пам’ятаю клонів в Одесі на виборах 2012 року. Проблема з клонами в тому, що на сьогодні законодавство не передбачає чітких та однозначних механізмів протидії цьому явищу. Є досить поширені прізвища. І можна знайти в Закарпатті людину з потрібним тобі прізвищем і зареєструвати її в одеському окрузі, і вона сюди навіть ніколи не приїде».

На порушника чекає відповідальність

Порушення під час передвиборчої кампанії реєструють і правоохоронні органи. Нещодавно міліція Одеські області розпочала кримінальне провадження проти одного з кандидатів, якого підозрюють у підкупі виборців, а також у фальсифікації списків виборців на виборчому окрузі №135 у місті Одеса. Начальник відділу зв’язків з громадськістю ГУМВС в Одеській області Володимир Шаблієнко пояснює, що зараз триває досудове розслідування:

«Згідно із чинним законодавством, на порушника чекає відповідальність у розмірі від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження свободи строком до 2 років, чи позбавлення волі на той же самий строк».

Тим часом міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що міліція порушила вже кілька десятків кримінальних проваджень проти нечесних кандидатів. На своїй сторінці у Facebook міністр заявив, що фігурантом однієї з таких справи є Сергій Ківалов, який балотується до Верховної Ради саме по округу №135 в Одесі.

Ківалов жертва адмінресурсу?

Натомість колишній глава Центрвиборчкому України заперечує закиди Авакова і заявляє про використання проти нього адмінресурсу. 15 жовтня на офіційному сайті Сергія Ківалова оприлюднили звернення, в якому звинувачення у підкупі виборців цей кандидат називає «спекуляцією».

Сергій Ківалов
Сергій Ківалов

Зокрема, Ківалов спростував критику опонентів у нібито роздаванні електорату продуктових пайків та грошей під час святкування в Одесі Дня літньої людини. Колишній член фракції Партії регіонів назвав такі звинуваченні «чутками», «доносами» і «принизливим маренням». Як вважає голова парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя, адмінресурс використовує не він, а проти нього.

Хочу особливо підкреслити, що на останньому засіданні Верховної Ради я особисто проголосував за закон про посилювання відповідальності за підкуп виборців
Сергій Ківалов

«Хочу особливо підкреслити, що на останньому засіданні Верховної Ради я особисто проголосував за закон про посилювання відповідальності за підкуп виборців», – наголосив Сергій Ківалов.

Загалом на перебіг агітації впливає і швидкоплинність перегонів – з 90 днів вони скоротилися до 45. Це змушує кандидатів вдаватися до досить агресивної конкуренції. Політолог Геннадій Чижов вважає, що основні технологічні козирі ще не розкрили.

Як прогнозує експерт, напередодні голосування зросте кількість чорного піару:

Можливо, напередодні виборів на якогось із кандидатів викладеться якийсь компромат. Однак це зазвичай роблять за кілька днів до виборів
Геннадій Чижов

«Можливо, напередодні виборів на якогось із кандидатів викладеться якийсь компромат. Однак це зазвичай роблять за кілька днів до виборів, аби не дати людині можливість на відповідь».

Цього року в Одеській області було зареєстровано найбільшу кількість кандидатів-мажоритарників, порівняно з попередніми кампаніями. Загалом до Верховної Ради в одномандатних округах балотуються майже три сотні претендентів на депутатське крісло.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG