Доступність посилання

ТОП новини

Каспаров вважає Путіна страшнішим за еболу та «Ісламську державу»


Гарі Каспаров, екс-чемпіон світу з шахів
Гарі Каспаров, екс-чемпіон світу з шахів

Головною загрозою для світу сьогодні є Володимир Путін. Про це «Голосу Америки» заявив екс-чемпіон світу з шахів Гарі Каспаров, який будучи затятим противником чинної влади, покинув Росію минулого року.

«Я думаю, що ключове питання зараз, питання, яке визначить майбутнє світу, полягає не в тому, що станеться в Іраку чи Сирії, а в тому чи вільний світ залишить санкції до березня, бо лише тоді ми можемо побачити реальний вплив на російську економіку та путінських поплічників. Лише навесні вони задумаються чи ситуація дуже серйозна», – зазначає Гарі Каспаров.

Він каже, що злиться, коли чує від західних політиків, що Росію не треба гнівити, лякати і дотискати. Колись так само панькалися із Гітлером ­– отримали Світову війну і десятки мільйонів жертв.

«Не було б жахів другої світової війни, якби Гітлеру дали відсіч ще у 36-му році. Це урок, який треба було завчити. Необхідно негайно давати відсіч диктаторам, людям, які не приховують своїх планів, які загрожують світовому порядку та безпеці інших держав», – переконаний відомий шахіст.

«Історія вчить, якщо вам здається, що протидія диктаторам надто витратна справа у даний момент часу, будьте певні, з часом ціна перемоги над диктатором лише зростає. Я бачу, що Путін діє на міжнародній арені за тим же алгоритмом, з цією ж нахабністю у спілкуванні з світовими лідерами, так само демонструє власну невразливість, а Росія так само поступово і невпинно змінювалась зі слабкої демократії за Єльцина до диктатури партії за раннього Путіна, і нарешті до особистої диктатури», – наголосив Каспаров.

Путін загрожує світу більше, ніж фанатики із угрупування Ісламська держава та лихоманка ебола. Щоб їх перемогти цивілізованому світу достатньо зорганізуватись і чітко визначити завдання. Інша справа – Путін.

Гарі Каспаров зазначає: «Його не переможеш силою зброї. Росія – друга ядерна потуга світу, тож щойно ми визначимо, що Путін становить загрозу, постає дилема, бо треба прийняти рішення, яке включатиме Росію і потенційно Китай. Це проблематика дуже високого рівня, але зрештою Путін є найбільшою загрозою світу, як «Ісламська держава» чи «Аль-Каїда», є викликом фундаментальним цінностям вільного світу».

Європа повинна продовжувати політику санкцій, але вона має усі шанси зганьбитися з початком зими, переконаний Каспаров.

«Путін очікує, що санкції буде знято. Пригадаймо фільм «Гра престолів» – зима наближається. Я от думаю, що в Європі задумались над диверсифікацією поставок газу. Господи, та чого ж чекали до вересня? Чому у січні чи березні не протистояли шантажу Росії. Нічого не робили. Я думаю, що чимало європейців скористаються зимою, як виправданням для послаблення санкцій», – переконаний Каспаров.

«Має бути загроза, яку почують і в яку повірять дружки Путіна, вона ж стане випробуванням для російського генералітету, бо зараз вони слухають заяви Заходу і чують, що Керрі, Пентагон, Обама заявляють, що армію проти Росії не використають. Всім вже зрозуміло, що армію не застосують, але заявляти про це у ході переговорів – просто дурниця, бо саме це позбавляє Росію страху, бо вони ж лише бояться, що проти них застосують силу».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG