Доступність посилання

ТОП новини

Лідери Таджикистану й Азербайджану домовилися про підтримку територіальної єдності своїх країн


Емомалі Рахмон (п) й Ільгам Алієв
Емомалі Рахмон (п) й Ільгам Алієв

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон і його азербайджанський колега Ільгам Алієв підписали в Душанбе декларацію про підтримку спільних й індивідуальних зусиль для протидії загрозам суверенітету і територіальної цілісності своїх країн.

У декларації, підписаній 16 жовтня, наголошується на «неприпустимості зміни міжнародно визнаних кордонів».

У документі також визнається «термінова необхідність мирно врегулювати вірменсько-азербайджанський конфлікт навколо Нагірного Карабаху». У самопроголошеній республіці Нагірний Карабах зараз проживають переважно вірмени, але ця територія перебуває у межах азербайджанських кордонів, визнаних міжнародною спільнотою.

Крім того, президенти двох країн висловили готовність продовжувати розвивати взаємне економічне, торгівельне, транспортне і військове співробітництво.

Алієв прибув у Душанбе 15 жовтня з триденним офіційним візитом.

Нагірний Карабах, автономія у складі Азербайджану, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що його окупувала Вірменія. Самопроголошеної «незалежності» Нагірного Карабаху формально не визнає жодна держава світу, зокрема й Вірменія, хоча фактично Єреван надає підтримку цьому сепаратистському регіонові Азербайджану.

XS
SM
MD
LG