Доступність посилання

ТОП новини

Україні потрібна негайна економічна допомога Заходу (світова преса)


Захід вважає, що угода про припинення вогню в Східній Україні більш-менш дотримується, але питання постачання газу з Росії до України залишається відкритим. Ба більше, Україна переживає значні економічні проблеми, які можуть призвести до падіння уряду взимку.

Напередодні зустрічі європейських лідерів у Мілані, на яку запрошені також президент України Петро Порошенко та президент Росії Володимир Путін, газета Wall Street Journal розповіла, що німецький канцлер Анґела Меркель сказала, що стосовно України будуть обговорюватися питання Мінської угоди та газу.

У вересні в ЄС заявили, що санкції щодо Росії можуть бути послаблені, якщо Кремль піде на деескалацію конфлікту. Захід неодноразово закликав Москву вивести всіх своїх військових та устаткування з території Східної України, припинити потік зброї через кордон й припинити допомогу сепаратистам. На що Кремль заявляв, що не має стосунку до бойовиків на сході України.

Перед поїздкою до Італії, президент Путін побував у Сербії, де дав інтерв’ю місцевій газеті, заявивши, що питання надійності транзиту газу через Україну залишається відкритим, а тому ЄС мав би підтримати російський проект «Південний потік» транспортування газу до Південної Європи в обхід України, повідомляє Wall Street Journal.

Британська фінансова газета Financial Times розповідає, що в Україні є бум продажів електроопалювальних приладів. Напередодні прямих переговорів між президентом України та Росії експерти говорять, що нині Росія має більший важіль енергетичного тиску на Україну. Газ із Росії не постачається від червня, уряд економить енергію, відімкнувши постачання гарячої води в будинки. Постачання вугілля з Донбасу також практично припинене.

Президент міжнародної кризової групи Жан-Марі Ґеенно говорить, що під питанням є виживання адміністрації президента Петра Порошенка. Газета наводить слова мера Києва Віталія Кличка, який зазначає, що холодна зима є «ціною незалежності».

Україна почала закуповувати вугілля за кордоном, у Південній Африці, Австралії та навіть Росії. Але неплатежі в густонаселених східних частинах України, що залишилися під контролем сепаратистів, створюють проблеми з оплатою імпорту, говорять у Києві. Голова державної атомної електростанції Юрій Недашковський заявляє, що «відключити цей регіон потрібно було вже давно».

А поки люди запасаються різними електроприладами, ніхто не дає рецепту, що робити, якщо газ і електрика будуть відімкнуті одночасно, констатує київський кореспондент газети Financial Times.

А тим часом газета Washington Post наголошує, що Україні негайно потрібно надати міжнародний економічний пакет допомоги, але «ніхто не відчуває нагальної необхідності».

Газета цитує лондонського аналітика Тімоті Еша, який каже, що «багато теплих слів про Україну» з боку США чи ЄС «не заміняють гроші». Аналітик говорить, що за його даними, дефіцит бюджету може скласти до 10% ВВП, а економічне падіння цього року – 10%, і це більше, ніж прогнозує МВФ. Газета цитує листа цього британського аналітика, який зазначає, що «Порошенко у Вашингтоні виголосив найважливішу в житті промову і отримав 53 мільйони доларів. Стільки коштує фінансувати війну на сході протягом 9 днів».

Пакет допомоги від МВФ у 17 мільярдів доларів, узгоджений в травні, не покриває витрат Києва на війну з сепаратистами, яких підтримує Москва. Київ страждає не лише від прямих військових витрат, але і від недоотримання податків, потреби фінансувати відновлення інфраструктури, відтоку капіталу, який покидає країну, від падіння курсу гривні.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG