Доступність посилання

ТОП новини

Каструлі, екскурсії і купони на одяг – чим підкуповують виборців


Київ – Пільгові ціни на каструлі, півтисячі гривень за розповсюдження одного примірника парт-газети, знижки на камуфляжний одяг і безкоштовні екскурсії. Для підкупу виборців у хід ідуть будь-які засоби. Водночас фактів підкупу та використання адмінресурсу у громадянській мережі «Опора» фіксують таки менше, ніж 2012 року. А в партіях, звинувачених у порушенні виборчого законодавства обіцяють: інформацію перевірять.

Інтенсивність підкупу виборців та застосування адмінресурсу з боку кандидатів та партій на позачергових парламентських виборах є меншою, ніж на виборах 2012 року. Водночас, факти, зафіксовані громадянською мережею «Опора», свідчать про готовність значної частини кандидатів перемагати незаконно, говорить аналітик організації Олександр Клюжев.

«Порушення є менш системними і менш організованими, ніж в 2012 році. Це пов’язано насамперед з тим, що кандидати, насамперед самовисуванці, не використовують товари, послуги, інші матеріальні цінності, придбані за рахунок державного чи місцевих бюджетів, що було масовим явищем у 2012-му. Тоді кандидати від правлячої партії роздавали цифрові тюнери для телевізорів, медичні засоби, придбані за рахунок державного чи місцевих бюджетів. Тепер же базуються на власних ресурсах», – зазначив Клюжев.

Найбільше підкуповують самовисуванці

Станом на 15 жовтня «Опора» зафіксувала 63 інциденти з ознаками підкупу виборців. Це надання товарів, послуг, грошей. Під виглядом благодійної допомоги роздають ліки, обладнання і навіть возять на безкоштовні екскурсії. Крім того, людей намагаються підкупити каструлями за пільговими цінами й купонами на знижки у крамницю «Камуфляж».

Яскравим випадком передвиборчого шахрайства в «Опорі» назвали і винагороду в 500 гривень – за розповсюдження всього одного примірника агітаційної газети.

«44 випадки (майже 70% порушень), пов’язаних із підкупом виборців, стосувалися діяльності кандидатів-самовисуванців. На другому місці кандидати від «Блоку Петра Порошенка» (6 випадків), на мажоритарних округах вони вдаються до підкупу завуальованого під благодійність. Один випадок зафіксований в «Опозиційного блоку». Однак серед самовисуванців є депутати цього скликання, які належали до Партії регіонів, яка формально не бере участі в цій кампанії», – каже координатор виборчих програм «Опори» Ольга Айвазовська.

Екс-голова Комітету виборців України, а тепер кандидат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Черненко сказав у коментарі Радіо Свобода, що на таку інформацію партія обов’язково реагуватиме – перевіркою.

У нас є багато кандидатів, і ми не виключаємо, що це, можливо, провокація від конкурентів
Олександр Черненко

«У нас є багато кандидатів, і ми не виключаємо, що це, можливо, провокація від конкурентів. Не виключені на округах будь-які провокації. Наша партія декларує максимально чесні й демократичні вибори і максимально намагається їх дотримуватися. Може, хтось із кандидатів не до кінця зрозумів ту відповідальність, яку має, а можливо, це таки провокація з боку конкурентів», – зазначив Черненко.

14 жовтня Верховна Рада України ухвалила законодавчі зміни щодо посилення відповідальності за вчинення злочинів проти виборчих прав громадян. Тепер закон встановлює кримінальну відповідальність не лише для тих, хто підкуповує, а й для тих, хто отримує незаконну вигоду від голосування. У той же час рішення парламенту було ухвалене на етапі завершення агітаційної кампанії, зауважують експерти. А це дозволяє кандидатам уникнути відповідальності за вже здійснені правопорушення. Громадянська мережа «Опора» наполягає на невідкладному підписанні президентом України змін до Кримінального кодексу України з метою попередження порушень в останні дні передвиборної агітації, у день голосування, підрахунку голосів та встановлення підсумків голосування.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG