Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії Путіну пообіцяли не запроваджувати санкцій проти Росії


Президент Росії Володимир Путін під час свого візиту до Сербії, Белград, 16 жовтня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін під час свого візиту до Сербії, Белград, 16 жовтня 2014 року

Белград – Президент Росії Володимир Путін у четвер відвідав Белград, де взяв участь у військовому параді з приводу дня визволення сербської столиці, який влаштували вперше після 30 років. Під час візиту підписали сім угод про співробітництво.

Сербська столиця в четвер повністю була підпорядкована візиту російського президента. Це стосується як радіо-телевізійних програм, так і транспорту та освіти. Були закриті всі школи, Белград був фактично заблокований, телебачення від ранку транслювало програму, присвячену сербсько-російським відносинам та завершальним операціям у Другій світовій війні.

Такої патетики, далекої від нинішньої сербської реальності, на думку оглядачів, не було навіть у комуністичній Югославії.


Святкування з приводу дня визволення Белграда влаштували на чотири дні раніше від історичної дати – 20 жовтня. Це зробили на вимогу російської сторони, з огляду на розклад господаря Кремля. Дату узгодили нашвидкоруч, так що до Белграда не встигли прибути ветерани Червоної армії. Вони приїдуть щойно у неділю й відзначатимуть ювілей саме на день визволення.

Прибуття Володимира Путіна до Белграда вітали дзвонами з усіх церков. Відтак президент Сербії Томислав Ніколич з гостем поклали вінки до пам’ятника бійцям, котрі загинули у боях за визволення сербської столиці. За російськими джерелами, на території колишньої Югославії загинули 30 тисяч червоноармійців. Путін в урочистій промові не сказав, що це були бійці Третього українського фронту.

Президент Росії Володимир Путін та президент Сербії Томислав Ніколич, Белград, 16 жовтня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін та президент Сербії Томислав Ніколич, Белград, 16 жовтня 2014 року

Сербський президент вручив Путіну найвищу державну відзнаку – Орден Республіки Сербії на великій ленті. Николич при цьому назвав гостя «дорогим братом Володимиром». Сербський народ, як сказав глава держави, пишається фактом, що саме Путін став першим носієм цього ордена.

Російський президент зазначив: «Росія дотримується принципової позиції щодо Косова. Вона базується не лише на нашій дружбі та близьких стосунках, але й на міжнародному праві й правді. Ця позиція не буде підлягати жодним змінам. Ми надавали підтримку Сербії в минулому, будемо підтримувати її й у майбутньому. В Росії не торгують дружбою».

Ця влада ніколи не запровадить санкцій – прем’єр Сербії

Наступним співрозмовником Путіна був сербський прем’єр Александар Вучич. Під час розмов зазначили, що вартість товарообміну між двома країнами минулого року досягла три мільярди доларів. Сербія імпортувала енергоносіїв на суму в два мільярди доларів. Сербський експорт на половину менший. Росіяни пообіцяли, що сприятимуть зростанню імпорту сербських товарів. Після закінчення розмов за закритими дверима, члени двох делегацій підписали угоди про військово-технічне співробітництво, про взаємозахист секретних даних, про розширення зв’язків у ланках транспорту й енергетики, митний протокол та інше.

Володимир Путін розмовляє з сербським прем’єром Александаром Вучичем, Белград, 16 жовтня 2014 року
Володимир Путін розмовляє з сербським прем’єром Александаром Вучичем, Белград, 16 жовтня 2014 року

Сербія довела, що вона є другом Росії. Сербія не запровадила санкції проти Росії і не запровадить
Александар Вучич

Вучич й Путін поспішали на парад, так що відповіли лише на одне запитання журналістів. Сербський прем’єр висловив подяку Путіну за його обіцянку відкрити російський ринок для більшої кількості компаній із Сербії, аніж це було досі, й сказав: «Сербія довела, що вона є другом Росії і у важкі часи, не лише тоді коли це просто й легко. Сербія не запровадила санкції проти Росії і я повторюю, що Сербія не запровадить санкції проти Російської Федерації. Певна річ, інший уряд може це зробити, але цей – ніколи».

Був це перший у Белграді парад за участю глави закордонної держави. Промову Путіна перекладав російський перекладач, котрий не найкраще володіє сербською мовою. Враження додатково зіпсула злива. Гостей та глядачів захищали парасолі. Урочисті уніформи сербських солдатів не виглядали ані трохи урочисто.

Після шестигодинного візиту до Сербії, Путін поїхав до Мілана на саміт Євросоюзу й країн Азії.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG