Доступність посилання

ТОП новини

Меркель: Росія недостатньо виконує «мінські домовленості»


(архівне фото)
(архівне фото)

Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила сьогодні, що на планованих на завтра переговорах керівників країн Європи й України з президентом Росії йтиметься в першу чергу про завдання Росії дати чітко знати, що «мінські домовленості» виконуються повністю.

«На жаль, у цьому є дуже, дуже великі недоліки», – наголосила Меркель, прибувши до італійського Мілана для участі в азійсько-європейському саміті, на берегах якого має відбутися ця зустріч. Вона додала, що необхідно шукати діалогу з цього питання.

Перед тим, як вирушити до Мілана, Меркель заявляла сьогодні в Берліні, що саме Росія має зробити вирішальний внесок у повне виконання укладених у вересні «мінських домовленостей» – у першу чергу забезпечити виведення своїх озброєнь із захоплених сепаратистами територій, повернення дієвого контролю України за її кордоном із Росією на цих територіях під проводом ОБСЄ і забезпечення місцевих виборів на цих територіях відповідно до законодавства України.

Вона наголосила, що ніхто не має сумніватися: подальше порушення Росією територіальної цілісності України і міжнародного права «матимуть наслідки». Накладені на Росію санкції є не самоціллю, а важливим елементом підходу до вирішення конфлікту в Україні, додала Меркель. Але, сказала вона, санкції не виключають діалогу, щоб відновити верховенство права.

На Заході вже багато разів звертали увагу, що в той час як Україна робить багато для виконання «мінських домовленостей» про врегулювання кризи в частині Донбасу, Росія не виконує своїх зобов’язань за цими домовленостями.

Президент Петро Порошенко планує сьогодні й завтра провести в Мілані низку двосторонніх зустрічей. Також на завтра запланована його зустріч у багатосторонньому форматі з Анґелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом, головою Ради міністрів (уряду) Італії Маттео Ренці, а також чільними посадовцями Європейського союзу – президентом Європейської ради Германом Ван Ромпеєм і президентом Європейської комісії Жозе Мануелом Баррозу; їхнім співрозмовником має бути президент Росії Володимир Путін. Головними темами цієї зустрічі мають стати врегулювання на Сході України, а також газова суперечка між Росією й Україною.

XS
SM
MD
LG