Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії презентують альбом про українські Карпати


У столиці Чехії Празі сьогодні відбулась презентація фотоальбому «Втрачений світ Підкарпатської Русі». Велика чесько-англійська публікація є виданням Слов’янської бібліотеки – Національної бібліотеки Чеської Республіки.

До альбому увійшло близько 200 фотографій, автором яких є чеський державний службовець і перекладач української літератури Рудольф Гулка (1887–1961). Як фотограф-аматор Рудольф Гулка з фотоапаратом у руках мандрував українськими Карпатами, пішки дістався і до найвіддаленіших куточків Гуцульщини.

Фотографії Рудольфа Гулки сьогодні є унікальним матеріалом для вивчення народної сакральної й світської архітектури, історії костюму, звичаїв, побуту Підкарпатської Русі – саме під такою назвою входив цей край у 1919–1939 роках до складу тодішньої Чехословаччини.

Про унікальну збірку фотографій Рудольфа Гулки на презентації говорив директор Слов’янської бібліотеки Лукаш Бабка. Сьогодні колекція, до якої входить понад 1400 фотографій, зберігається у фондах Слов’янської бібліотеки. Збірка дає можливість повернутись до історії і культури Карпат, побачити унікальні дерев’яні церкви, дзвіниці й каплички, багато з яких не пережили двобій із часом.

Разом із фотографіями чеського історика та етнографа Флоріана Заплетала (1884–1969), який також фотографував життя людей Гуцульщини, фотоархів Рудольфа Гулки у Слов’янській бібліотеці творить унікальний фонд із історії Карпатського краю.

Презентація альбому «Втрачений світ Підкарпатської Русі» відбулась у відомій празькій книгарні Academia в рамках багатої й різноманітної програми «Великий книжковий четвер», протягом якого в Чехії щотижня відбуваються презентації нових видань.

XS
SM
MD
LG