Доступність посилання

ТОП новини

Початок третього Майдану чи провокації ФСБ?


Затриманим після бійки під Верховною Радою обирають запобіжний захід
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Затриманим після бійки під Верховною Радою обирають запобіжний захід

У Печерському суді розпочались слухання у справах осіб, які були затримані під час сутички під Верховною Радою 14 жовтня. Їм загрожує від 5 до 8 років за хуліганство з використанням зброї. Втім родичі затриманих б’ють на сполох: дехто з так званих хуліганів взагалі не був тоді під Верховною Радою та не мав при собі зброї. На думку МВС, ситуацію в Україні зумисне розхитують та дестабілізують. Одна з версій – сутичка під Верховною Радою, як і протест військових під адміністрацією президента 13 жовтня – кампанія російських спецслужб.

Євгена Стемпковського правоохоронці затримали 14 жовтня після сутичок під Верховною Радою. Його дружина Валерія розповідає Радіо Свобода, що Євгену та ще 8 іншим чоловікам інкримінують «колективне масове заворушення із використанням холодної чи вогнепальної зброї». Чоловікам загрожує від 5 до 8 років суворого режиму.

За словами жінки, того дня затриманий відпросився в обідню перерву з роботи, щоби взяти участь у ході на честь УПА. Валерія каже: Євген не штурмував Верховну Раду, а за сутичкою спостерігав осторонь, сидячи біля фонтану за Верховною Радою.

Просто налетіли, упакували без з’ясування причин, не висували нічого
Валерія, дружина затриманого

«На них налетіли хлопці, чи то «Київ-1», невідомо який батальйон. Просто налетіли, упакували без з’ясування причин, не висували нічого», – скаржиться жінка.

До затриманих не пускали родичів та адвокатів – дружина Євгена Стемпковського

Валерії вдалось дізнатись, що спершу Євгена перевезли у Голосіївське, а потім – у Печерське районне управління МВС. За словами жінки, не зважаючи на те, що її Євген не мав при собі на момент затримання нічого схожого на зброю, втім правоохоронці із ним не панькалися.

«З нього зірвали футболку. На ньому була чорненька футболка, на ній – герб України. А йому взагалі заявили, що це якась свастика, а в нього фашистські нахили. Її просто зідрали», – розповідає дружина.

За словами Валерії, затриманим не висували жодних звинувачень понад добу, що вже є порушенням закону. Окрім того, до них не пускали адвокатів та родичів, тож про умови їхнього утримування мало що відомо.

Адвокатам досі не надали матеріальних доказів провили затриманих
Найбільше Валерію та інших родичів затриманих обурює те, що їм не надали доказів провини чоловіків. Спершу звинувачення опиралось на відео, на якому буцімто зафіксовано як Євген «б’є якусь людину залізною палкою». Втім цих записів не бачили ані родичі, ані адвокати затриманих – фактично, останніх навіть не ознайомили з матеріалами справи перед слуханням.

Згодом жінці сказали, що Євгена ідентифікували по бороді та статурі. Валерія апелює тим, що Євген із дитинства має астму. Тож коли неподалік почали кидати димові шашки – він прикривав ніс та рот банданою, бороди не могло бути видно.

«Є буцімто якісь невідомі свідки під захистом держави – у них змінені імена і таке інше – і вони наче пізнали його (Євгена – ред.) за будовою тіла. Він у мене крупний, лисий і з бородою. Ви ж розумієте, що багато людей такої будови тіла та типажу ходять по вулиці?», – обурюється Валерія.

У декого із затриманих були з собою бандани і газові балончики, проте не зброя

У четвер 15 жовтня Печерський суд розпочав слухання у справі затриманих, з метою обрати для них запобіжний захід. Івана Лолу, якого також затримали 14 жовтня, відпустили під домашній арешт та дозволили виходити з дому лише на час навчання – з 8 ранку до 15:30.

За словами його адвоката Тетяни Попової, навіть до початку судового процесу було дуже багато процедурних порушень. Окрім того, її підзахисного затримали не під Верховною Радою, а на перехресті вулиці Хрещатик та бульвару Тараса Шевченка. Також Попова додає, що за словами свідків, її підзахисного Івана Лолу опізнали «по погляду». Втім у цього хлопця слідчі виявили речі, які суд тепер використовує як речовий доказ:

Чому людина не може носити в рюкзаку те, що їй належить? Це уже така справа. Але довести чи стверджувати, що ця людина робила такі дії – дуже складно
Тетяна Попова

«Перчатки, газовий балончик, але він цілий, новий, непошкоджений, також балаклави. Тобто яким чином вони потрапили туди і чому вони там було ще не встановлювалось. Чому людина не може носити в рюкзаку те, що їй належить? Це уже така справа. Але довести чи стверджувати, що ця людина робила такі дії – дуже складно», – говорить адвокат.

Хлопець, який розмахував ланцюгом – 18-річний син депутата-свободівця

Загалом у результаті заворушень під Верховною Радою 14 жовтня затримали 43 особи, з них 12 арештували, стосовно 17 склали адмінпротоколи, а 14 осіб відпустили за браком доказів – відзвітував глава МВС Арсен Аваков. На його думку, ті сутички були спровоковані радикальними силами, аби дестабілізувати ситуації всередині країни.

Міністерство внутрішніх справ разом із іншими спецслужбами України має оперативну інформацію про хід підготовки цих безпорядків
Арсен Аваков

«Міністерство внутрішніх справ разом із іншими спецслужбами України має оперативну інформацію про хід підготовки цих безпорядків, до безпорядків, у момент безпорядків та після безпорядків», – заявив Аваков.

Фото з сайту МВС України
Фото з сайту МВС України

Арсен Аваков також повідомив, що за 15 жовтня МВС вдалось ідентифікувати та затримати ще двох громадян. Один із них – хлопець, який розмахував ланцюгом і травмував міліонерів – житель Житомира Віктор Захарчук, 1996 року народження. Його батько, Олександр Захарчук – кандидат у народні депутати України по мажоритарному округу №65 від партії «Свобода». Партія поки не прокоментувала це затримання.

«Для всіх тих, хто закликає йти визволяти незаконно затриманих «патріотів» – приходьте. Але ті, хто прийде визволяти бандитів такими методами (порушуючи закон – ред.) – зустрінемо й віддамо під суд. Це жорстка позиція!» – підкреслив Арсен Аваков.

Зараз відбувається кампанія із дестабілізації ситуації в Україні – МВС

Раніше радник керівника МВС Зорян Шкіряк в ефірі Радіо Свобода вже висловлював думку, що наразі відбувається кампанія щодо дестабілізації ситуації в Україні. Зокрема, провокацією російських спецслужб він називав пікет військовослужбовців під Адміністрацією Президента 13 жовтня.

Нацгвардія і наші спецбатальйони сьогодні здійснюють найбільш ефективні заходи зі знешкодження терористичних банд
Зорян Шкіряк

«Організатор цієї технології ФСБ і ГРУ Російської Федерації. Для Кремля Степан Тимофійович Полторак – це командир «укрівських» карателів». Щоб було зрозуміло. Тому що Нацгвардія і наші спецбатальйони сьогодні здійснюють найбільш ефективні заходи зі знешкодження терористичних банд, а також у протистоянні зі збройними силами Російської Федерації в зоні проведення АТО», – розповів він.

Провокації – план ФСБ?

Напередодні «Подробности» провели розслідування в соцмережах, та з’ясували, що пікет військових під Адміністрацією Президента 13 жовтня організовувала Юлія Харламова.

Фото користувача зі сторінки Вконтакте
Фото користувача зі сторінки Вконтакте

Юлія керувала кількома проросійськими групами в соціальних мереж. Одна з них – «Дембель у небезпеці», саме там збирали солдат на акцію під Адміністрацію президента 13 жовтня, коли три військові частини прийшли під вимагати демобілізації.

Цю 25-річну жінку добре знають у націоналістичних колах Росії під прізвиськом «Нордика». Відомо, що вона служила за контрактом в спеціальному полку зв’язківців повітряно-десантних сил Росії при військовій частині № 54164 Московської області. Окрім того, вона воювала на Донбасі на боці бойовиків.

На сторінці колишньої російської десантниці «Подробности» знайшли нашивки, шеврони і фотографії з різних військових відомств, зокрема – ФСБ. Хоч жінка швидко видалили фотографії, втім журналісти встигли зберегти скріншоти.

Скріншоти зі сторінки Вконтакте (Джерело – сайт Podrobnosti.ua)
Скріншоти зі сторінки Вконтакте (Джерело – сайт Podrobnosti.ua)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG