Доступність посилання

ТОП новини

На виборах до Верховної Ради працюватимуть 6 дільниць на території Росії


©Shutterstock
©Shutterstock

Москва – На виборах до Верховної Ради працюватимуть шість дільниць на території Росії. За даними відповідного управління ООН, кількість біженців з України сягнула у Росії 110 тисяч людей. Як вони голосуватимуть на українських парламентських виборах? Про це Радіо Свобода розповів голова виборчого округу при посольстві України в Росії Віктор Гіржов.

– Перш за все хочу відзначити, що нинішня виборча кампанія відрізняється тим, що Російська Федерація дала офіційний дозвіл на відкриття на її території п’яти виборчих дільниць в межах закордонного округу, тобто в Москві і на території 5 генеральних консульств – в Санкт-Петербурзі, Нижньому Новгороді, Новосибірську, Єкатеринбурзі та в Ростові-на-Дону. Під час президентських виборів такого дозволу не було. Просто було взято до відома, що Україна проводить вибори на території Росії.

Також деякі особливості пов’язані з внесенням виборців, які тимчасово перебувають на території Росії. Зокрема, якщо під час президентської кампанії голосування відбувалося виключно за пред’явленням закордонного паспорта, то цього разу також буде чинний внутрішній, тобто громадянський паспорт.

Крім того, громадяни України, які перебувають на території Росії, можуть до 20 жовтня включно написати заяву на дільниці і вони будуть внесені до списку виборців в зв’язку зі зміною місця голосування. Або через консульський відділ буде внесено до державного реєстру України зміну виборчої адреси. Будь-який громадянин України згідно з законом при наявності паспорта громадянина України внутрішнього, або закордонного, а також документів на території Російської Федерації, а також при наявності документів, які підтверджують право перебування громадянина України на території Росії, тобто це міграційна картка, дозвіл на роботу, ліцензія на право роботи, відрядження, інші документи, що підтверджують, що людина знаходиться на законних підставах в Росії.

– Де сконцентрована найбільша кількість біженців зі сходу України?

– У нас таких даних немає. Це треба питати в міграційній службі, якщо вони їх нададуть. Я особисто маю власну інформацію, що чимало є людей в Нижньогородській області. Там в Генконсульстві створено дільницю. Багато в Хабаровському краї, в Карелії, в південних регіонах – Ростовська область, Краснодарський край. Вони повсюди розкидані потроху.

– Дільниць не дуже багато. Біженці як ви сказали розкидані по всій Росії. Як наприклад будуть діставатись люди із Хабаровського краю, Іркутська або Магадану до Новосибірська?

З Брянська, наприклад, легше доїхати до України ніж до Москви. А що казати про інші регіони, той же Хабаровський край. Дуже велика територія Росії і охопити всіх виборців цими шістьма дільницями нереально

– Ми приділяємо велику увагу інформаційній складовій роботи, щоб люди знали де є найближча дільниця. І на сайті посольства і на сайті українців Росії ми інформуємо. Але ви праві, є віддалені регіони. Ямало-Ненецький округ, наприклад. Але, що казати про такі регіони, якщо люди які живуть в Курську, в Тулі, або в Воронежі ніколи не їздять на вибори. У нас зареєстровані 27 тисяч громадян, що живуть в центральних областях Росії, голосує 1 відсоток. З Брянська, наприклад, легше доїхати до України ніж до Москви. А що казати про інші регіони, той же Хабаровський край. Дуже велика територія Росії і охопити всіх виборців цими шістьма дільницями нереально.

– А де люди можуть одержати інформацію про те де і як будуть проходити вибори? І чи були випадки, коли до вас зверталися люди, які хотіли би проголосувати, але не мають такої змоги?

Є деякі форс-мажорні обставини, наприклад, під час бойових дій на сході України люди могли втратити документи. І тут є проблема, тому що треба встигнути відновити ці документи до виборів

– У нас працює гаряча лінія. Там є чергові з 12 до 20 години щодня. Люди дзвонять, уточнюють наявність в списках. Поки що людей, які не можуть проголосувати у нас не було. Тут є інша справа, що є деякі форс-мажорні обставини, наприклад, під час бойових дій на сході України люди могли втратити документи. І тут є проблема, тому що треба встигнути відновити ці документи до виборів. Не всі це можуть зробити.

– Яку явку на цих виборах Ви очікуєте? Чи буде вона відрізнятися від тої, що була на президентських виборах.

Осінь, дощі, погана погода все це сприяє тому, що люди не так активно йдуть голосувати. Осінній синдром пасивності

– Я думаю, що вона буде меншою. Кожні вибори вони стають більш пасивними. До того ж осінь, дощі, погана погода все це сприяє тому, що люди не так активно йдуть голосувати. Осінній синдром пасивності. І мій досвід говорить про те, що на президентських виборах люди голосують активніше.

– Чи допомагає вам посольство України в організації виборів?

– Посольство і консульства надають нам дуже велику допомогу. Це стосується і організації, і безпеки, і технічного забезпечення. Надання приміщень, транспорту. Тільки на нашій дільниці зареєстровано 27 тисяч виборців, тобто 27 тисяч запрошень ми повинні надіслати в конверті кожному. Це велика робота. І буквально день і ніч працювали всі служби посольства. Ми дуже вдячні за допомогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG