Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Держдума хоче дозволити «Газпрому» оплачувати транзит газу за рахунок боргу «Нафтогазу»


У Росії Держдума підтримала поправку, яка надає компанії «Газпром» можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу «Нафтогазу України», повідомляє російське агентство «Тасс».

Поправка допускає проведення заліку зустрічних вимог за зобов’язаннями, що випливають із укладених між резидентами-експортерами газу природного в газоподібному стані і нерезидентами договорів, які передбачають купівлю-продаж газу, та договорів про надання нерезидентами послуг з його транзиту через території іноземних держав.

При цьому резиденти будуть має право не зараховувати на свої банківські рахунки в уповноважених банках іноземну валюту або валюту Росії при проведенні такого заліку.

Відповідні норми вносяться в закон «Про валютне регулювання та валютний контроль». З такою ініціативою виступав «Газпром».

Для набуття чинності ці зміни ще має схвалити Державна дума, нижня палата парламенту, коли розглядатиме законопроект у цілому, верхня палата парламенту, Рада федерації, і підписати президент Росії.

Раніше компанія «Нафтогаз Україна» звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою перегляду контракту на транзит газу з російським «Газпромом», а також компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування.

Нині відбуваються газові переговори у тристоронньому форматі Україна-Росія-ЄС, наступний раунд переговорів відбудеться в Берліні 21 жовтня.

26 вересня після тристоронньої зустрічі в Берліні комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що Україна до кінця жовтня має сплатити Росії два мільярди доларів, а до кінця року – ще 1,1 мільярда доларів за раніше спожитий газ.

Якщо Росія до кінця жовтня отримає перший транш і передоплату за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів, то поставить Україні п’ять мільярдів кубометрів палива.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан тоді заявив, що російській та українській сторонам не вдалося досягти домовленостей щодо принципів ціноутворення.

XS
SM
MD
LG