Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд Росії розгляне позов щодо визнання організації УНА-УНСО екстремістською


17 листопада Верховний суд Росії розгляне позов Генпрокуратури щодо визнання організації «Українська національна асамблея – Українська народна самооборона» (УНА-УНСО) екстремістською і заборону її діяльності на території Російської Федерації

Судове засідання призначено на 17 листопада на 10.00 за московським часом.

Раніше Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно громадян України, яких назвав членами УНА-УНСО: Ігоря Мазура, Валерія Бобровича, Дмитра Корчинського, Андрія і Олега Тягнибоків, Володимира Мамалиги й інших осіб.

Їх підозрюють у «створенні сталої озброєної групи (банди) з метою нападу на громадян, керівництво такою групою (бандою) і участь у здійснюваних нею нападах».

УНА-УНСО – одна з перших правих організацій, яка трансформувалась у політичну партію. Її члени брали участь у виборах. Крім того, вони здобували військовий досвід у конфліктах на території колишнього СРСР. Унсовці брали участь у придністровському, грузинсько-абхазькому збройному конфліктах і у чеченських війнах.

Організація пережила низку розколів, і нині в Україні діють кілька окремих партій і громадських організацій, що користуються скороченнями УНА, УНСО чи УНА-УНСО. Наразі не ясно, яку чи які з них хочуть заборонити в Росії. Названі Слідчим комітетом особи були членами різних цих організацій у різний час, більшість їх нині не належать до жодної з них.

XS
SM
MD
LG