Доступність посилання

ТОП новини

У Нігерії влада й ісламісти укладають перемир’я


Уряд Нігерії повідомив сьогодні, що домовився про перемир’я з радикальним войовничим ісламістським угрупованням «Боко Харам».

Начальник штабу армії Алекс Бадех наказав військам негайно виконати наказ про припинення бойових дій, повідомляють офіційні засоби інформації країни.

За їхніми повідомленнями, умови перемир’я також передбачають звільнення понад 200 школярок, яких екстремісти захопили ще понад півроку тому, в середині квітня.

Угруповання «Боко Харам», яке почало збройне повстання в Нігерії ще 2009 року, раніше вимагало звільнення своїх затриманих членів в обмін на визволення дівчат, влада Нігерії ж відкидала цю вимогу. Наразі не відомо, чи нині ця їхня вимога задоволена.

Угруповання «Боко Харам» (приблизний сенс назви «Неісламське – гріховне») воює за запровадження в Нігерії чи принаймні на півночі країни щонайсуворішої версії норм ісламу, зокрема, виступаючи проти освіти і загалом способу життя «західного зразка» і відмовляючи у праві на освіту жінкам. Унаслідок його нападів загинули тисячі людей. Рада безпеки ООН визнала його терористичним і запровадила проти нього санкції.

У Нігерії, багатій на нафту й начисельнішій за населенням країні Африки, її понад 170 мільйонів мешканців за релігійною належністю діляться приблизно навпіл на мусульман, більшість яких живе на півночі країни, і християн, яких більшість живе на півдні.

XS
SM
MD
LG