Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: Україна і Росія підтверджують необхідність виконувати «мінські домовленості»


Президенти України і Росії досягли згоди щодо необхідності виконувати «мінські домовленості» про врегулювання в частині Донбасу – протокол від 5 вересня і меморандум від 19 вересня, заявив сьогодні Петро Порошенко після двосторонньої зустрічі з Володимиром Путіним в італійському Мілані.

За його словами, визначальним моментом є припинення вогню, і сторони домовилися про практичні кроки, щоб контролювати виконання цієї домовленості разом із Організацією з безпеки і співпраці в Європі. Йдеться, зокрема, про збільшення числа безпілотників, а також іншого обладнання, яке допоможе визначати винних у порушеннях режиму припинення вогню.

Крім того, сказав Порошенко, сторони досягли певного поступу і в питанні контролю за становищем на українсько-російському кордоні. Для цього, на його думку, треба в першу чергу розмістити там спостерігачів ОБСЄ.

Це була вже третя сьогодні зустріч двох президентів. Раніше цього дня вони зустрічалися в так званому «нормандському форматі», з участю також президента Франції і канцлера Німеччини. А перед цим уранці в робочому сніданку також брали участь прем’єри Італії й Великої Британії і президенти Європейської ради і Європейської комісії. Темами зустрічей були врегулювання в частині Донбасу, де за підтримки Росії діють проросійські збройні сепаратисти, і газові суперечки Росії й України.

На Заході вже багато разів звертали увагу, що в той час як Україна робить багато для виконання «мінських домовленостей» про врегулювання кризи в частині Донбасу, Росія не виконує своїх зобов’язань за цими домовленостями.

Зокрема, проросійські сепаратисти вже не раз заявляли, що не дозволять використання безпілотників і збиватимуть їх, як також не дозволять відновити контроль України за «своїм» кордоном із Росією.

XS
SM
MD
LG