Доступність посилання

ТОП новини

Між Польщею і Росією назріває скандал – через російських шпигунів


Президент Росії Володимир Путін та колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск
Президент Росії Володимир Путін та колишній прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск

Варшава – Польське Агентство внутрішньої безпеки затримало двох осіб, підозрюваних у шпигуванні для іноземної розвідки. Один із затриманих – офіцер, який працював у Міністерстві оборони Польщі, інший – юрист, який займався питаннями енергетики. Як інформують польські ЗМІ, підозрювані у шпигунстві були під «опікою» кількох дипломатів із посольства Росії у Польщі. Польські оглядачі говорять про ймовірний польсько-російський дипломатичний скандал.

У п’ятницю польська парламентська комісія з питань спецслужб заслухала керівників Агентства внутрішньої безпеки, а також контррозвідки. На закритому засіданні йшлося про загрози для польської держави, спричинені діяльністю підозрюваних у шпигунстві.

Як зазначив після засідання спецкомісії її член Станіслав Взьонтек, інформація, яка прозвучала в Сеймі, надзвичайно важлива для безпеки Польщі. За словами депутата, обидві справи – офіцера та юриста – не пов’язані між собою. Проте, додав політик, їх єднає те, що обидва чоловіки працювали для розвідки іноземної держави. Він не уточнив, про яку саме державу йдеться, проте натякнув, що її назва зараз постійно на устах у поляків.

Перебіг засідання спецкомісії прокоментував також депутат Марек Бернацький, колишній міністр внутрішніх справ Польщі. У його коментарі прозвучала назва держави, на яку начебто працювали затримані. За словами політика, арешт підозрюваних – це виразний сигнал для росіян про те, що Польща уважно стежить за їхньою діяльністю на своїй території.

Політик вважає, що Росія хоче отримати якнайбільше інформації про те, що відбувається в Польщі, аби впливати на ухвалення важливих рішень. «Війна – це не тільки танки, але й енергетика», – наголосив Бернацький.

У свою чергу, депутат Марек Опйола наголошує на тому, що інформація про російських шпигунів у Польщі дуже важлива, зважаючи на російську агресію в Україні.

У засіданні парламентської комісії брав участь полковник Ян Бількевич із Агентства внутрішньої безпеки. Він повідомив журналістів, що обидва затримані спецслужбами, без сумніву, становили загрозу для польської державної безпеки.

Зраджували Польщу за гроші

Томаш Семоняк
Томаш Семоняк

Коментуючи затримання підозрюваних у шпигунстві, польський міністр оборони Томаш Семоняк сказав, що високо оцінює діяльність контррозвідки Польщі.

«Вже не перший місяць служби розвідки і контррозвідки працюють набагато інтенсивніше, цього ніхто не приховує. Триває найбільша з часу завершення Холодної війни криза, тож збройні сили, військові та цивільні служби повинні робити відповідні висновки», – сказав Семоняк.

Як з’ясували польські журналісти, затриманий спецслужбами офіцер працював у департаменті виховання та обороноздатності Міністерства оборони й шпигував за гроші. За даними телебачення TVN 24, офіцерові-шпигунові платили за передачу стратегічних даних. Справу цього працівника Міністерства оборони розслідують у польській військовій прокуратурі. «Дуже сумно, що польський офіцер з таких корисливих міркувань зраджував Польщу», – зазначив віце-прем’єр країни Януш Пехоцінський.

Натомість про заарештованого юриста Станіслава Ш. відомо, що він має подвійне громадянство (Польщі і Росії) й працював в одній із варшавських юридичних фірм, а також мав власну консалтингову фірму з відділеннями у Вроцлаві, Варшаві та Києві. Як з’ясувало телебачення TVN 24, цей 30-річний чоловік писав аналітичні тексти про ситуацію в Росії для різноманітних польських часописів, у яких намагався виправдати політику Путіна. Навесні в одному зі своїх інтерв’ю для газети Głos Szczeciński він сказав: «У Криму не сталося жодної агресії. Такий образ подій, представлений у ЗМІ, – несправедливий щодо росіян».

Як твердять польські ЗМІ, він співпрацював із ГРУ Росії з фінансових мотивів. За даними TVN 24, цей юрист брав участь у засіданнях парламентських комісій, присвячених питанням паливного ринку. Натомість Польське агентство преси повідомило з посиланням на свої джерела в прокуратурі, що арештований юрист «дуже цікавився питаннями енергетики». Депутат Сейму Марек Бернацький вважає, що потрібно з’ясувати, чи затриманий діяв як лобіст і на кого він працював.

Тим часом газета Rzeczpospolita висловила припущення, що чоловіки, затримані польськими спецслужбами, не могли б ефективно діяти без підтримки дипломатів із посольства Росії у Варшаві. За даними видання, у польському Міністерстві закордонних справ готують документи для видворення із Польщі кількох російських дипломатів, які «опікувалися» арештованим офіцером і юристом.

Віце-прем’єр Польщі Януш Пехоцінський каже, що в разі видворення російських дипломатів із Польщі можна сподіватися симетричної відповіді російської сторони – видворення кількох польських дипломатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG