Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за підкуп виборців


Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян». Документ посилює кримінальну відповідальність за підкуп виборця, повідомляє офіційний сайт глави держави.

Норми закону передбачають відповідальність як особи, яку підкуповують, так і особи, яка підкуповує.

«Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з реалізацією свого виборчого права, караються штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк. Пропозиція, обіцянка або надання виборцю неправомірної вигоди за будь-які дії, пов’язані з реалізацією ним виборчого права, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років», – ідеться в законі.

Цей законодавчий акт містить ряд покарань також за інші пов’язані з виборами злочини.

Закон сприятиме забезпеченню захисту виборчих прав громадян, посиленню відповідальності за їх порушення, наближенню законодавства України до законодавства ЄС, вважають в адміністрації глави держави.

XS
SM
MD
LG