Доступність посилання

ТОП новини

Der Spiegel: німецька розвідка вважає сепаратистів винними у збитті MH17


Німецьке видання Der Spiegel повідомило в неділю, що розвідка Німеччини складає на проросійських сепаратистів відповідальність за збиття малайзійського авіалайнера на Донбасі.

Як мовиться в дописі на сайті видання, про такий висновок, зроблений за результатами детального аналізу, ще 8 жовтня повідомив голова Федеральної служби розвідки Німеччини Ґергард Шиндлер.

Видання пише, що про це він говорив тоді у виступі перед членами комітету Бундестаґу з нагляду за діяльністю розвідки, але не згадує джерел своєї інформації. Допис про це опублікований без імені автора.

За повідомленням, Шиндлер подав широке коло доказів, включно з супутниковими й іншими фотографіями. Із цих даних, пише видання, випливає, що сепаратисти збили пасажирський літак «Малайзійських авіаліній» із зенітного ракетного комплексу «Бук», який вони захопили в українській військовій частині протиповітряної оборони.

Крім того, стверджує видання, розвідка дійшла однозначного висновку і про те, що українські дані, які стосуються обставин цієї катастрофи, були «сфальшовані», що видно з їхніх деталей. Про які саме дані йдеться, Der Spiegel не уточнює.

Водночас сфальшовані і дані Росії, яка стверджувала, що ракету по літаку запустили українські військові і що поблизу лайнера летів український штурмовик, мовиться в дописі.

Ніяких повідомлень про таку інформацію німецької розвідки з інших джерел наразі немає.

У дописі нагадано, що комісія з розслідування трагедії, яке здійснюють Нідерланди, в попередньому звіті ще не склала вини за неї ні на яку сторону.

Видання Der Spiegel відоме тим, що може публікувати перекручену чи й прямо сфальшовану інформацію. Так, зокрема, кілька разів ставалося в його публікаціях, присвячених війні Росії проти Грузії 2008 року – тоді видання неправдиво висвітлювало події з проросійської позиції.

Як це було

Літак «Малайзійських авіаліній» «Боїнг-777» рейсу MH17 був збитий над Донбасом 17 липня. Загинули всі 298 людей, які були в ньому. Найбільше серед них було громадян Нідерландів, а також, зокрема, 4 громадяни Німеччини.

Сепаратисти спершу святкували успішне збиття літака, вважаючи, що то український військовий транспортник. Потім вони почали заперечувати це і стирати свої первісні повідомлення в соціальних мережах.

Росія зробила спробу скласти вину на українських військових, які, за твердженнями Москви, збили літак або зі свого ЗРК, або зі штурмовика Су-25, який нібито летів неподалік. Су-25, літак для ударів по наземних цілях, із озброєнням не здатен вести бойові дії на висоті понад 5 тисяч метрів, тоді як збитий «Боїнг-777» був на висоті понад 10 тисяч. У статті про цей літак у російській «Вікіпедії» після таких заяв російських військових відразу почалися спроби підправити її, щоб «підняти» стелю цього літака до 10 тисяч метрів.

Також сепаратисти заявляли, що мають один чи два «Буки», захоплені в одній із українських частин. Після збиття літака вони почали стирати й ці повідомлення. Українські військові підтверджували, що до рук сепаратистів дійсно потрапили ці установки, але виведені з ладу і не придатні до дії.

Служба безпеки України і користувачі соцмереж навели велике число фотографій, відеозаписів та інших даних, які можуть свідчити, що літак збили з установки «Бук», доставленої з Росії і після збиття поверненої назад. За деякими з цих повідомлень, екіпаж установки під час її перебування в Україні теж складали російські військові, а не місцеві сепаратисти. Ця версія не доведена остаточно.

Росія відкидає свою причетність до трагедії, як і взагалі до подій на Сході України.

XS
SM
MD
LG