Доступність посилання

ТОП новини

Парламент ухвалив зміни до закону про ліки


Верховна Рада ухвалила пропоновані урядом зміни до закону про ліки – щодо обігу й державного контролю якості лікарських засобів, ввезених на митну територію України.

За це рішення проголосували 230 народних депутатів за необхідних 226. Парламент ухвалив документ із другої спроби.

Як йдеться в пояснювальній записці, законопроект розроблений «із метою забезпечення безперервного доступу пацієнтів до лікарських засобів, зокрема, недопущення переривання схем лікування, раціонального використання лікарських засобів, що закуплені в межах Державних програм за кошти державного бюджету, і своєчасного здійснення державного контролю якості лікарських засобів, що ввозяться на територію України».

Документ передбачає, що лікарські засоби, випущені в обіг під час терміну, впродовж якого вони були дозволені до застосування в Україні, можуть застосовуватися до завершення їхнього терміну дії, визначеного виробником і вказаного на упаковці.

Як заявив на засіданні парламенту прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, закон запроваджує європейську процедуру реєстрації лікарських засобів.

Крім того, Яценюк наголосив, що закон дає можливість «вакцинувати вакциною БЦЖ проти туберкульозу 509 тисяч людей».

За даними Мінохоронздоров’я, нині в карантині понад 600 тисяч доз вакцин БЦЖ. Вакцини російського виробника закупили за кошти держбюджету. Згідно з чинним законодавством, вони не могли бути використані, оскільки термін дії їхньої реєстрації вийшов. Тим часом, термін їхньої придатності закінчується в середині 2015 року.

XS
SM
MD
LG