Доступність посилання

ТОП новини

Агентство ООН у справах біженців вітає ухвалення закону про захист переселенців в Україні


Агентство ООН у справах біженців вітає ухвалення закону «Про права і свободи внутрішньо переміщених осіб» на засіданні Верховної Ради України 20 жовтня.

«Цей крок, зроблений парламентом сьогодні, обіцяє захист для більше, ніж 400 тисяч людей, які змушені були покинути свої домівки. Це визначна віха для держави у справі захисту громадянських прав усіх українців, що зазнали переміщення», – заявив Олдріх Андрисек, регіональний представник УВКБ ООН у Білорусі, Молдові й Україні.

Як йдеться в повідомленні, закон надає внутрішньо переміщеним особам відповідні права, серед яких захист проти дискримінації, примусового повернення і допомога з добровільним поверненням. Проект закону також полегшує доступ до різних соціальних й економічних сфер, зокрема реєстрації місця проживання, що є необхідним для отримання банківських послуг і відкриття бізнесу, а також до допомоги по безробіттю. Крім того, законопроект зобов’язує уряд розробити політику щодо інтеграції внутрішніх переселенців, яка повинна привести до кращого довготермінового планування для цих осіб.

УВКБ ООН заявляє, що готове надавати українській владі всю необхідну підтримку із впровадження законопроекту і подальшу допомогу у сфері захисту внутрішньо переміщених осіб.

За оцінками Агентства ООН у справах біженців, станом на 16 жовтня, кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні складає 417 246 людей, 95% з яких – це переселенці зі сходу.

XS
SM
MD
LG