Доступність посилання

ТОП новини

Образливо, що законопроект про вояків провалили депутати «Батьківщини» – політолог


Чому воякам не дали проголосувати в зоні АТО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Чому воякам не дали проголосувати в зоні АТО

Київ – Верховна Рада не дала змоги українським воякам у зоні конфлікту на Донбасі проголосувати на місці – два законопроекти про зміну порядку цьогорічних парламентських виборів не включили навіть до порядку денного. Не набралося голосів і для заборони російських серіалів. Спікер Олександр Турчинов оприлюднив на сайті парламенту прізвища всіх депутатів, які не підтримали ці законопроекти. Водночас парламент зміг ухвалити в цілому низку законів, зокрема урядові законопроекти – про лікування учасників АТО і про соціальний захист та працевлаштування вимушених переселенців із Криму та Донбасу. В кулуарах припускають, що це останнє засідання українського парламенту сьомого скликання.

Законопроекти, які передбачають можливість учасникам військових дій проти бойовиків та російських військових на Донбасі голосувати в зоні АТО, подали одночасно депутат від «Батьківщини» Леонід Ємець та колишній регіонал Давид Жванія. Документ Ємця пропонував спростити умови голосування лише воякам, проект Жванії передбачав можливість зміни місця голосування для всіх, хто цього потребує.

Відтак деякі депутати заявили у кулуарах і з трибуни парламенту, що спрощення умов голосування для всіх створить поле для фальсифікацій і дасть змогу колишнім регіоналам обиратися на територіях, які контролюють російські війська та бойовики. Зі свого боку, позафракційний Олег Ляшко закликав голосувати передовсім за інші законопроекти, про спрощення реєстрації спадку в сільській місцевості та про полегшення тягаря валютних кредитів для позичальників, і пообіцяв, що він та його однодумці проголосують про вибори в зоні бойових дій лише після цього. Зрештою, закон про спадок ухвалили, однак жоден із законопроектів про право вояків голосувати не за реєстрацією, а в зоні військового конфлікту з кількох спроб не змогли внести до порядку денного.

Не можете проголосувати – сідайте самі в окопах у день виборів, беріть автомати і тримайте оборону, поки наші вояки проголосують у себе вдома!
Леонід Ємець

Автор одного з цих законопроектів Леонід Ємець обурився. «Не можете дати змогу нашим героям проголосувати – сідайте самі в окопах у день виборів, беріть автомати і тримайте оборону, поки наші вояки проголосують у себе вдома!» – заявив він.

Не подіяла навіть погроза спікера Олександра Турчинова оприлюднити імена всіх, хто не хоче голосувати за виборче право українських воїнів.

Пізніше на сайті Верховної Ради дійсно з’явилися прізвища: у списку і колишні та нинішні регіонали, зокрема Тетяна Бахтеєва, Нестор Шуфрич, Вадим Новинський, Сергій Тігіпко, і деякі представники фракції «Батьківщина», зокрема, Юрій Одарченко, Сергій Терьохін, Володимир Яворівський, Григорій Немиря.

Член цієї фракції Володимир Ар’єв (якого немає у списку супротивників закону) в розмові з журналістами зауважив, що вояки можуть проголосувати на лінії фронту і за чинним законодавством. На його думку, якби військові керівники не зволікали, вони би вже подбали про тимчасову зміну місця голосування для своїх підлеглих, і додав, що станом на 20 жовтня це ще не пізно зробити.

Це і безвідповідальність, і саботаж – Кошулинський

Руслан Кошулинський
Руслан Кошулинський

Найбільша кількість голосів, яку набрав законопроект Ємця під час однієї з численних спроб його ухвалити, – 215 голосів. Віце-спікер Руслан Кошулинський заявив Радіо Свобода під час перерви в засіданні, що причиною провалу цього документа є одночасно безвідповідальність одних депутатів та саботаж інших.

«Це і перше і друге. Регіонали (колишні і нинішні) хочуть наостанок продемонструвати, що без них нічого неможливо ухвалити. З іншого боку, бачимо, що й частина «майданівських», демократичних фракцій не голосує. Хотілося б вірити в краще, що це просто безвідповідальність. Але в будь-якому разі цей парламент недієздатний, і він має швидше піти в Лету», – зазначив Кошулинський.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Політтехнолог Тарас Березовець у соцмережах назвав «недалекоглядним» небажання парламенту розглядати умови голосування вояків.

Удвічі образливо, що законопроект провалили депутати «Батьківщини». Ніяких виправдань бути не може
Тарас Березовець

«Якщо у випадку з людьми Тігіпка ілюзій і так не було – то удвічі образливо, що законопроект провалили депутати «Батьківщини». Ніяких виправдань бути не може. Хотіли зіпсувати «обідню» Порошенка, а плюнули в обличчя героям», – заявив політолог.

Водночас на засідання, яке, можливо, стало останнім у цьому скликанні парламенту, прийшов прем’єр Арсеній Яценюк. Він закликав підтримати соціальні ініціативи уряду, які, вважає він, відкладати до завершення виборів неприпустимо.

«Це не можна відкладати. До громадських робіт з реалізації проекту «Стіна», який вже розпочався, до відновлення Донбасу ми можемо залучити понад 45 тисяч безробітних, якщо парламент нас підтримає», – наголосив прем’єр.

Зрештою, з другої спроби, з окремими правками, переважна більшість присутніх депутатів (трохи більше половини) по черзі ухвалили кілька законів, зокрема – про виплати родинам вимушених переселенців(за умови, що вони шукають роботу), про залучення безробітних до громадських робіт з облаштування кордону та відновлення звільнених міст Донбасу, про фінансування протезів воякам, пораненим в АТО, та використання закуплених попереднім урядом вакцин проти туберкульозу.

Тим часом закон щодо прав переселенців, ухвалений парламентом, вже схвально оцінило Управління верховного комісара ООН у справах біженців.

Олдріх Андрисек
Олдріх Андрисек

«Цей крок, зроблений парламентом сьогодні, обіцяє захист для більш ніж 400 тисяч осіб, які змушені були покинути свої домівки. Це визначна віха для держави у справі захисту громадянських прав усіх українців, що зазнали переміщення», – зауважив 20 жовтня Олдріх Андрисек, регіональний представник УВКБ ООН у Білорусі, Молдові та Україні.

Закон надає внутрішньо переміщеним особам відповідні права, серед яких захист проти дискримінації, примусового повернення та допомога з добровільним поверненням, а також полегшує доступ до різних соціальних та економічних сфер, наголошують в УВКБ ООН.

Останні чотири законопроекти, які парламент спробував проголосувати, передбачали заборону російських серіалів, які зокрема, оспівують армію та спецслужби Росії. По одному такому законопроекту запропонувала кожна з фракцій колишньої коаліції. Однак голосів не набралося, бо на момент останнього голосування частина депутатів уже пішла з парламенту.

За оцінками і політологів, і самих депутатів, це засідання було останньою спробою змінити виборче законодавство напередодні парламентських виборів і є останнім пленарним днем депутатів сьомого скликання, якщо спікер не скличе їх позачергово.

«Батьківщина» оголосила війну захисникам Батьківщини?

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG