Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії – зразковий брехун? (Огляд преси)


На Заході, як і в Україні, більше не довіряють Путіну, стверджує експерт «Газети по-українськи». Він переконує, що за останні місяці президент Росії проявив себе як зразковий брехун, що не раз суперечив собі й порушував раніше досягнуті угоди. Тому важливі конкретні дії Путіна – а не те, що він обіцяє. В Мілані президент Росії висловився за виконання мінських домовленостей. Та російські диверсанти їх відкрито порушують, наголошує видання. Зокрема, готуються до виборів «парламентів» і глав маріонеткових «республік». Якщо вибори справді відбудуться, то який сенс у мінських домовленостях? І чи не розпочнеться після цих виборів черговий етап керованого хаосу? А тоді – що буде з виборами депутатів місцевих рад за українським законодавством? Чи відбудуться вони взагалі? І якщо відбудуться, то як легальні органи влади взаємодіятимуть із нелегальними? Роздуми про це – в статті «Президент Росії – зразковий брехун».

Чому буксує оборонна реформа? – про це розмірковує газета «День». Видання пише, що нині багато залежить від лідерства і людей. Лідер повинен мати волю на запровадження змін і бачити у них необхідність. Розум мудрих дає їм силу робити перетворення заради людей. Це в свою чергу створює можливості сформувати групу вмотивованих професіоналів і примножує їх спільні зусилля для досягнення мети. Однак зараз, як наголошує видання, у спробах реформування національного війська домінують колишні радянські підходи. Це марна трата часу і ресурсів: інша суспільно-економічна формація, інші політико-військові механізми та інший спосіб життя. Головне, що необхідні для проведення реформ професійні кадри з гарною західною освітою, переконаннями і ентузіазмом в Україні є. Саме вони є потужним викликом для бюрократії і тягарів у минуле. Їм потрібно дати шанс, а не лише говорити про це, наголошує газета у статті – «Перемагати силою розуму».

За півроку конфлікту в зоні АТО українські спецслужби все частіше затримують шпигунів в мирних областях. За даними СБУ, лише з початку літа вже затримали близько сотні завербованих українців, які «зливали» ворогам секретну інформацію і готували різні диверсії. Як інформує газета «Сегодня», до співпраці громадян схиляють найнесподіванішими засобами, а методів вербування – десятки. Серед них – активність в соцмережах, і навіть в паломницьких турах. Суми, які пропонують вербувальники, варіюються від кількох тисяч до десятків тисяч доларів. Наприклад, встановлено, що за диверсії в Києві одного з угрупувань пропонувалося від $1 до $5 тис. Цих диверсантів СБУ затримало, і з’ясувало, що бюджет угрупування складав більше $64 тис.

19-річний сирота з Івано-Франківська Ігор Лещишин віддав на потреби військових 23 тисячі гривень, які багато років збирав на купівлю будинку, і тепер живе в сарайчику площею три квадратних метри. Він постійно їздить в зону АТО і передає військовим продукти харчування і форму. Під час однієї з поїздок волонтер потрапив в полон до сепаратистів і лише дивом залишився в живих. Докладніше про нього розповідає газета «Факти».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG