Доступність посилання

ТОП новини

«Росія давно розжилася засобами масової дезінформації» – Мочанов


У російських ЗМІ розповіли про третій випуск проекту «Національні дебати» в Україні. У програмі брали участь представники таких політичних сил: «5.10» – Геннадій Балашов, ВО «Україна – єдина країна» – Олексій Мочанов, «Інтернет партія України» – Ігор Доценко, «Правий сектор» – Юрій Міндюк. Після теледебатів в ефірі «Першого національного каналу» України російський канал «Россия-24» у відеосюжеті показав «свою версію» підсумків.

Основним змістом сюжету російського каналу «Россия-24» стало таке: «Правий сектор» тепер робить замах і на пенсійний фонд України. У перебігу передвиборних дебатів на «Першому українському» телеканалі представник партії – такий собі Юрій Міндюк – порекомендував літнім українцям стримати свій апетит, а гроші віддати молодим».

Синхрон Юрія Міндюка, який представляв «Правий сектор», на дебатах обрізали. Перед тим, як сказати про те, що пенсійний фонд України має бути скороченим у своїх потребах, Юрій Міндюк назвав основні пункти щодо реформування пенсійної системи:

1) Звільнити приватну ініціативу, дати можливість людям самим на себе заробляти.

2) Створити такі умови, за яких повернуться люди, які виїхали з нашої країни – це найбільш продуктивні сили і вони зможуть принести своїми руками, головою нові гроші в бюджет. І ці кошти будуть перерозподілені в бюджет.

У начитці до сюжету мовиться, що представник «Правого сектору» «ввічливо» запропонував 17 мільйонам українських пенсіонерів «якнайскоріше померти». Заяв про «якнайскоріше померти» в ефірі не було, і це ствердження є явним перекручуванням, а 17 мільйонів – не вірна цифра.

За даними газети центральних органів виконавчої влади України «Урядовий кур’єр», в Україні живе 13 мільйонів пенсіонерів, таку цифру називали й у самій програмі.

У сюжеті каналу «Россия-24» трансляцію дебатів трьома мовами – українською, англійською та кримськотатарською – назвали як«откоровенная дискриминация русскоязычных граждан». При цьому у сюжеті не зазначили, що троє з чотирьох представників партій увесь час дебатів спілкувались російською, також виключно російською спілкувався і модератор дебатів директор НТКУ Зураб Аласанія.

Своє обурення щодо цього ж сюжету висловив на своїй сторінці у Facebook Олексій Мочанов. Йому приписали участь в одному з добровольчих батальйонів. Автогонщик та телеведучий, нині кандидат у депутати до Верховної Ради допомагає бійцям на передовій у зоні АТО. Разом з іншими волонтерами збирає та привозить теплі речі, їжу, воду, взуття.

У бойових діях Олексій Мочанов участі не бере.У соцмережах він написав: «Дезінформація. Вигадка. Відсебеньки. П…дьож. Назвіть це як завгодно, суті це – не міняє. Я не воюю на цій війні, хоч і працюю на виїздах зі зброєю. Для забезпечення безпеки і збереження того, що збирає для фронту вся країна: Україна й українці, якою б мовою вони не розмовляли, до якої б церкви не ходили (якщо ходять) і в якому б регіоні України не народилися і не виросли. Не потрібно мені приписувати те, чого немає».

Також Олексій опублікував посилання на Якутський форум зі словами «Посмотрите, до чего довели умных людей». На форумі після виходу сюжету «Россия-24» користувачі назвали його ворогом Росії та учасником «карательной операции».

У коментарі для Радіо Свобода Олексій Мочанов, перебуваючи у районі Донецького аеропорту, заявив: «Я вважаю, що давно вже Росія розжилася засобами масової дезінформації, замість засобів масової інформації. І коли заявляють, що один із кандидатів у депутати Верховної Ради не з чуток знає про війну, бо є учасником добровольчих батальйонів – це не правда. Я з липня займаюся гуманітарними доставками в зону АТО, допомагаю з координацією медичної служби, я і інші волонтери возимо теплий одяг, раніше возили не теплий, поки так не похолоднішало. Зараз я перебуваю в районі Донецького аеропорту, і ні про яке перемир’я навіть і мова не йде. Ми озброєні, але участі не беремо. Давайте називати речі своїми іменами. Я навіть не волонтер, а тиловий доброволець, який займається гуманітарними доставками. І купа моїх знайомих в Росії запитують: «Багато там росіян повбивав?». Я їх не бачив. Ми працюємо з українською армією і з місцевим населенням, не робимо різниці абсолютно, не перевіряємо документи, кого ми розвозимо по лікарнях, тому робити з мене «Рембо» поки ще зарано».

– Чи були ще якісь випадки дезінформації у ЗМІ Росії про Вашу діяльність?

– Безумовно. Коли їздив, ми потрапили під обстріл «Градів» з російської сторони, я про це написав, це було наприкінці липня. Я написав, що «Град» гамселив із російської сторони, після чого мені дзвонили чи то з RussiaToday, чи то з «Россия-24» з озвученим питанням: «А у вас є відеопідтвердження, що це з Росії?». Я й кажу: «Дівчино, якщо ви думаєте, що є можливість, перебуваючи під «Градами», познімати, як вони літають, то надішліть свого оператора, я його зустріну в Борисполі, відвезу туди під Біловодськ, на Красноталовку, на Юганівку в будь-яку точку, ви познімаєте, а потім я заберу все, що від вашого кореспондента залишилося. Просто є балістичні питання, якщо 200 метрів до кордону – дерева всі загнуті в цю сторону, ями всі – в цю сторону, то зрозуміло, звідки вівся вогонь».

– Що зараз відбувається в районі Донецького аеропорту?

– Наші намагаються «мовчати», іноді тільки «огризаються» стрілецькою зброєю, там прочісують, зеленку контролюють. А звідти реально літає, ми тільки що сиділи 20 хвилин під мінометним вогнем і обстрілом «Граду», і все це літає не від нас до них, а від них до нас. І я це готовий засвідчити на будь-якому суді, включаючи «страшний».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG