Доступність посилання

ТОП новини

Українці на Донбасі не думають про політику, а мріють про закінчення війни – Барабанов


Київ – На Донбасі може постати «артилерійська тиша», пообіцяв у вівторок президент Петро Порошенко. За його словами, домовленості, досягнуті в Мілані, дають підстави для оптимізму. А російський військовий журналіст Ілля Барабанов, який понад півроку висвітлює конфлікт на Донбасі, розповів, що справжній мир конче потрібен як українським військовим, так і цивільному населенню сходу України. За його словами, більшість українців, які живуть в зоні АТО чи поблизу, мріють саме про повноцінне закінчення бойових дій – політичні питання відійшли на задній план.

Після переговорів у Мілані президент Петро Порошенко заговорив про режим артилерійської тиші на Донбасі. Окрім того, він пропонує збільшити штат спеціальної місії ОБСЄ з моніторингу режиму припинення вогню.

«Сьогодні буде чергова домовленість про спробу оголосити артилерійську тишу. Подивимося, як це буде відбуватися. Домовленості, досягнуті в Мілані, дають підстави для дуже-дуже стриманого оптимізму», – заявив Порошенко відвідуючи Дніпропетровськ.

В Україні вже загинули понад 4 тисячі росіян – російська правозахисниця

Особливо необхідна артилерійська тиша в районі Донецького аеропорту, де українські військові відбивають численні атаки бойових угруповань та російських військових.

За даними російської правозахисниці Олени Васильєвої, на території України вже загинули понад 4 тисячі росіян. Офіційна Москва це спростовує.

Люди не думають про сепаратизм, вони просто хочуть миру – Барабанов

Російський військовий журналіст Ілля Барабанов приїхав до України в період Майдану та висвітлює події на Донбасі від самого початку конфлікту. Один із його останніх матеріалів стосується солдатів, тіла яких так і не вдалось опізнати, тож чоловіків ховали в безіменній могилі. Барабанов говорить, що щодня бачить руйнівні наслідки війни, тож має «антивоєнну позицію» щодо Донбасу.

Ілля Барабанов (фото з Facebook)
Ілля Барабанов (фото з Facebook)

Барабанов каже, що хоче бути об’єктивним у цьому конфлікті, тож висвітлює події з обох боків. За його спостереженнями, гасла про захист російськомовного населення – пропаганда та вигадки, адже подорожуючи Україною він нічого подібного не помітив. Окрім того, зазначає журналіст, багато зі східняків, що півроку тому активно кликали у гості російську армію, зараз переглянули свою позицію.

Російський журналіст не знайшов в Україні «бандерівців»

Якщо ще навесні населення було сильно політизоване, дійсно були популярні серед широких кіл сепаратистські настрої, то зараз люди зрозуміли, що нічого хорошого війна їм принести не може
Ілля Барабанов

«Дуже сильні були зміни настроїв людей за півроку. Якщо ще навесні населення було сильно політизоване, дійсно були популярні серед широких кіл сепаратистські настрої, то зараз люди зрозуміли, що нічого хорошого війна їм принести не може. Зараз настрої такі, щоб якнайшвидше все скінчилось. І їм неважливо, що буде далі, аби перестали стріляти», – говорить Барабанов.

Журналіст розповідає, що за час роботи в України не побачив ані утисків російськомовних, ані розтиражованих «бандерівців». Хоча, додає, йому траплялись люди з «націоналістичними і навіть ультранаціоналістичними» поглядами. Та все ж, говорить Барабанов, «формування таких поглядів у будь-якому суспільстві легко пояснити».

За словами Барабанова, коли росіяни говорять про «південний схід України», то, швидше за все, вони там ніколи не були, адже південь і схід дуже відрізняються одне від того. Це, у свою чергу, відобразилось у тому, як різні області поставились до сепаратистських ідей.

«Всі регіони дуже-дуже різні, і говорити, що раз вони російськомовні, то всі будуть бунтувати – це дурість. А «розкачались» ті регіони, які не мали стримуючого фактору. У Харкові я був у квітні, там теж проходили проросійські мітинги. Але я так розумію, пану Кернесу сказати зробити вибір. Він обрав єдину Україну і всі ці рухи були швидко «зачищені», – розповідає журналіст.

Коли настане мир – рейтинг Путіна впаде – Ілля Барабанов

Ілля Барабанов також скептично ставиться до високих рейтингів підтримки президента Володимира Путіна росіянами. На його думку, люди ласі на ефектні заяви та дії, тож радіють анексії території, хоча це негативно відображається на економіці їхньої країни.

«Як тільки за цією військовою ейфорією прийде мир – ця підтримка максимально впаде. Люди почнуть думати не про «КримНаш», а про те, скільки Грузів-200 прийшло. На жаль, 90% населення Росії отримують інформацію виключно з телевізора. А що таке російський телевізор – не мені вам пояснювати», – говорить він.

Ілля Барабанов розказує, що працюючи в Україні, йому часто доводиться пояснювати українцям, що не всі російські журналісти брешуть. Він каже, що працюючи в гарячих точках, не має жодних гарантій безпеки, все ж тримає контакт як українськими військовими, так і з лідерами бойових угруповань. У такий спосіб, каже він, вдається побачити повнішу картину подій. Зокрема, на минулому тижні журналісту дозволили побувати на в Артемівську, на весіллі Ігора Безлера, одного з лідерів самопроголошеної «ДНР».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG