Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина намагається владнати дипломатичний скандал зі США


Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

Будапешт – Угорщина намагається владнати дипломатичний скандал, що розгорівся довкола шести членів угорського уряду і бізнесменів, яким США заборонили в’їзд до цієї країни. У Вашингтоні перебуває глава угорського МЗС Пейтер Сійярто. Як стверджують у Будапешті незалежні ЗМІ та урядова опозиція, відносини між двома державами затьмарилися через корупцію в оточенні прем’єра Віктора Орбана та його зближення з Москвою.

Тимчасовий повірений у справах США в Угорщині Андре Ґудфренд не назвав жодного прізвища із числа шести угорських чиновників і бізнесменів, посилаючись на американські закони про охорону особистих даних. Однак висловив тривогу щодо погіршення загальної ситуації з демократією в Угорщині й закликав чинний уряд консерваторів зробити конкретні кроки з виправлення такого стану.

Американський дипломат попередив, що в іншому випадку Угорщина може втратити статус політичного і військового союзника США.

Тривогу висловлювали ще раніше

Кілька місяців тому про політичний тиск угорської влади на неурядові організації вже говорили екс-президент США Білл Клінтон і чинний глава Білого Дому Барак Обама.

Але в Угорщині схеми корупційних оборудок чинної влади вперше озвучив колишній член правління національної податкової служби Андраш Горват.

Урядовці високого рангу пробували витягнути з двох американських компаній великі хабарі, пропонуючи навзаєм відповідні послуги
Андраш Горват

«Урядовці високого рангу пробували витягнути з двох американських компаній великі хабарі, пропонуючи навзаєм відповідні послуги», – заявив Андраш Горват в інтерв’ю одному з угорських незалежних телеканалів.

Давид Яничак, дослідник корупції зі США, додав у цьому зв’язку, що конкретно йшлося про податкові знижки для американських інвесторів та зменшення ПДВ. За це вони мали замовити одній аналітичній державній компанії Угорщини дослідження майже на 10 мільйонів доларів.

Тим часом угорські оглядачі вбачають у рішенні Білого Дому не тільки тривогу щодо зростання корупції в їхній країні. Вони вказують на те, що повз увагу офіційного Вашингтона не пройшло укладення між Угорщиною та Росією багатомільярдного довоговору про модернізацію атомної електростанції в місті Пакш на Дунаї у цьому році та приїзд голови правління «Газпрому» Олексія Міллера на початку жовтня в Будапешт, після чого Угорщина перекрила реверс газу в Україну.

Поки угорські урядові кола намагаються з’ясувати конкретні причини заборони поїздок в Америку низки чиновників та бізнесменів, оглядач угорського часопису «Мадяр немзет» Тамаш Нанаші намагається поглянути на цю подію в ширшому контексті.

Ми перебуваємо на межі зіткнення глобальних зон, тому від нас очікують іншої ролі та зміни політики
Тамаш Нанаші

«Напевно, є підстави для ухвалення такого рішення при тому, що нам не вдасться довідатись про конкретні докази. Але я вважаю, що це дуже серйозна зброя, за допомогою якої США посилають Угорщині сигнал. Ми здогадуємося про цей меседж, адже перебуваємо на межі зіткнення глобальних зон, тому від нас очікують іншої ролі та зміни політики»,– вважає Тамаш Нанаші.

Про наступ на свободу преси, зміни деяких законів на догоду правлячої еліти та шельмування ліволіберальної опозиції постійно нагадують і у Брюсселі й попереджають офіційний Будапешт про правові наслідки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG