Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія «останнього шансу»: до 2018 року нових членів ЄС не буде


Страсбург – Європарламент у середу дав «зелене світло» новій Комісії Європейського союзу, очолюваній представником Люксембургу Жан-Клодом Юнкером. Перед голосуванням він палко відстоював свою команду 28 комісарів, кажучи, що це «Єврокомісія останнього шансу». Водночас, Юнкер також наголосив на тому, що обманювати не буде: нових держав до складу ЄС протягом його головування (наступні 5 років) не прийматимуть.

Єврокомісарів, цих, так би мовити, «міністрів Європейського союзу», обирали із чималими труднощами. Останні дві кандидатури були підтверджені тільки цього тижня.

Жан-Клод Юнкер, голова нової Єврокомісії, яка є виконавчою владою ЄС, охарактеризував свою команду так: «Європейська комісія останнього шансу.

Жан-Клод Юнкер
Жан-Клод Юнкер

«Ми або спроможемося наблизити громадян Європи до Європи, або ми потерпимо поразку. Або ми дамо молодим європейцям перспективу, або ж ми зазнаємо провалу», – заявив він.

Щоб відкрити європейцям цю перспективу Юнкер зокрема пропонує амбіційну програму інвестування. Ця програма, яку він обіцяє презентувати до кінця року, сягатиме 300 мільярдів євро.

А от перспективи держав-сусідів, які сподіваються стати членами ЄС, виглядають доволі примарно. Принаймні наступні 5 років європейська співдружність не розширюватиметься, каже новий голова Єврокомісії.

«Я не хочу обманювати людей і народи, й робити вигляд, ніби держави-кандидати за наступні 5 років можуть стати членами ЄС, – відверто зізнається Юнкер. – Протягом мандату цієї Єврокомісії нових членів ЄС не буде. Цього зробити просто неможливо, тож не розповідаймо небилиць».

Але, каже Юнкер, переговори з новими державами щодо членства до 2018 року триватимуть.

Стиль Юнкера: мовні таланти, європейський досвід і почуття гумору

Тим часом, кидається у вічі різниця в стилі нового голови Єврокомісії, порівняно із його попередником португальцем Жозе Мануелем Баррозу, каденція якого якраз завершується.

Насамперед, мовні якості: Юнкер досконало володіє всіма трьома офіційними мовами Європейської комісії – англійською, французькою та німецькою. По-друге, у люксембуржця вже для початку роботи є величезний багаж європейського досвіду, зокрема, завдяки тривалим рокам керування Єврогрупою – об’єднанням держав, де євро є обіговою грошовою одиницею.

Нарешті, ті, хто знають Жан-Клода Юнкера, кажуть, що він має величезне почуття гумору. Цю якість він водночас використовує для висловлювання подекуди нищівної критики, зокрема, на адресу євроскептиків, які у Європарламенті всіляко намагалися зірвати його виступ.

Європейська комісія Юнкера розпочне роботу вже через півтора тижня, тобто, з 1 листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG