Доступність посилання

ТОП новини

«Донбас обирає»: кандидати про черв’яків у воді і побиття агітаторів


Спільний проект «Громадського телебачення Донеччини» і Радіо Свобода, інформаційний марафон «Донбас Обирає», закінчив третій день трансляції наживо. В ефірі програми кандидати в депутати самовисуванець Ірина Довгань, член партії «Батьківщина» Дмитро Верзілов (телефоном у прямому ефірі) і член Радикальної партії Олега Ляшка Вікторія Прідущенко обговорили перебіг передвиборчої кампанії на Донеччині.

Першою до розмови з журналістом Радіо Свобода Дмитром Шурхалом і глядачами долучилася самовисуванець Ірина Довгань. Інформація про неї набула широкого розголосу після того, як сепаратисти у серпні прив’язали її до «стовпу ганьби» у Донецьку. Численні світові видання опублікували фото знущань над нею.

Ірина Довгань на «стовпі ганьби»
Ірина Довгань на «стовпі ганьби»

Однак, як зазначила Довгань, не цей епізод підштовхнув її до політики, який став лише стимулом, а нинішня ситуація в Україні.

«Те, що обставини склалися так, що я залишилася живою і ще до всього я стала відомою… Може бути для того, щоб довести, що я люблю свою країну, я повинна щось зробити для своєї країни», – каже вона.

Довгань розповіла, що вирішила балотуватися самовисуванцем через те, що партії, які пропонували їй політичну підтримку і місця в списку, були «уламками Партії регіонів». «Жодна партія, з якою я співпереживаю, мені нічого не запропонувала», – сказала вона.

Як помітив ведучий марафону Дмитро Шурхало, передвиборча програма Довгань має тези, які дуже схожі на програми кандидатів від «Батьківщини».

«Я починаючий політик і мені потрібно було від чогось відштовхуватися. Прочитавши деякі програми я в своєму серці знайшла відгук із програмою «Батьківщини», – пояснила вона.

Кандидат у депутати, самовисуванець Ірина Довгань у гостях проекту «Донбас обирає».
Кандидат у депутати, самовисуванець Ірина Довгань у гостях проекту «Донбас обирає».

Довгань також розповіла, чому балотується у Слов’янську, а не у рідній Ясинуватій. Вона заявила, що не дивлячись на інформацію надану Центральною виборчою комісією, вибори у 45-му окрузі не відбудуться через продовження там активних бойових дій. «Моя агітація там виглядала б безглуздо», – сказала вона.

Довгань вважає, що для вирішення конфлікту на сході України, не варто цуратися жодних методів. «Ми повинні (захоплені сепаратистами території – ред.) звільняти, як можна швидше. Різними способами – і дипломатичними, і військовими».

Комуністи-патріоти «здали» регіонала?

До марафону «Донбас обирає» телефоном у прямому ефірі долучився кандидат у депутати від партії «Батьківщина» Дмитро Верзілов, який полюбляє дарувати свинячі голови місцевим чиновникам. Минулого року свинячу голову від Верзілова отримав керівник Донецької області, а нещодавно – секретар міської ради Красноармійська.


Верзілов заявив, що перебіг передвиборчої кампанії у Красноармійську є брудним, зокрема через зловживання адмінресурсом. Найбруднішими ж гравцями він вважає самовисуванців Євгена Гєллєра і Леоніда Байсарова, дійсних народних депутатів, які у минулому балотувалися від Партії регіонів.

Верзілов приписує їм і підкуп виборчих комісій, і залякування електорату, і використовування адмінресурсу для проведення власних кампаній. Байсарова він назвав крадієм через те, що той, начебто, приховав судимість за «хуліганство». «Мені передали місцеві комуністи, мабуть нормальні люди були, дійсно патріоти, вирваний листок з кримінальної справи», – заявив він.

Ці політики, за його словами, піаряться на тому, що почали постачати у місто воду. «Сьогодні дали воду з якоюсь отрутою. Люди не знають про це, а повинні знати, що цю воду не тільки пити не можна, нею користуватися ні в якому разі не можна, якщо є ранка, можна зараження отримати, – заявив Верзілов. – У мене і у сусідів з крана черв’яки йдуть».

Кандидат у депутати, член партії «Батьківщина» Дмитро Верзілов презентує секретарю міської ради Краматорська свинячу голову
Кандидат у депутати, член партії «Батьківщина» Дмитро Верзілов презентує секретарю міської ради Краматорська свинячу голову

Скаржаться Верзілову і виборці. За його словами, корупція у Красноармійську зашкалює. «Або потрібно давати хабарі, або потрібні знайомі з волохатою рукою, інакше ні на роботу не влаштуватися, ні проблему не вирішити, навіть в лікарню не потрапиш. Здохнеш взагалі», – заявив він.

(Судових вироків і підтвердження даних про ймовірні зловживання Євгена Гєллєра і Леоніда Байсарова з незалежних джерел немає. Радіо Свобода готове надати цим політикам слово для реакції на звинувачення).

У Маріуполі є чітка межа між прихильниками України і Росії – Прідущенко

Останньою до дискусії скайпом долучилася кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка Вікторія Прідущенко. Вона розповіла про жорстокі умови, на яких проходить кампанія у Маріуполі. За її словами, там на вулицях били й агітаторів за партію Ляшка, й агітаторів за «Опозиційний блок».

Вона заявила, що на окрузі готуються масові фальсифікації, зокрема вкидання фальшивих бюлетенів. «Влада закрила очі на інформацію, яка надходить, і ніяк не заважає», – сказала Прідущенко.

Ведучий інформаційного марафону «Донбас обирає» Дмитро Шурхало
Ведучий інформаційного марафону «Донбас обирає» Дмитро Шурхало

Тим не менш, вона не вважає, що багато людей будуть голосувати за «Опозиційний блок», хоча і не ціле місто налаштоване проукраїнськи. «Коли ми їздимо з українським прапором, є дуже багато обурених, дуже багато образ. Поки що в Маріуполі це присутнє», – сказала Прідущенко.

Однак, вона визнає, що настрої у місті дещо змінилися. «Коли Маріуполь звільнили, люди перестали боятися висловлювати свою громадянську позицію і говорити про те, що вони підтримують Україну, – сказала вона. – З’явилася чітка межа між тими, хто є за Україну і хто хоче Росію».


Публікація цієї статті не означає, що Радіо Свобода погоджується з аргументами кандидатів у депутати. Редакція запрошує усіх кандидатів із Донбасу взяти участь у марафоні «Донбас обирає», який продовжиться 23 і 24 жовтня, і висловити свою власну позицію.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG