Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі показують обличчя війни (виправлено)


Виставка «Війна. 11 портретів» в одеському Музеї сучасного мистецтва
Виставка «Війна. 11 портретів» в одеському Музеї сучасного мистецтва

Марія Тимощук

Одеса – В одеському Музеї сучасного мистецтва триває виставка «Війна. 11 портретів». Проект зініціював українсько-канадський фотограф Тарас Полатайко. До роботи було запрошено українського фотохудожника Павла Терехова, який на світлинах зобразив українських вояків, поранених у боях на Донбасі. Знімки зроблені в Київському військовому госпіталі. Виставка є аудіовізуальною, до кожного портрета додано запис розмови з українським військовим.

Тарас Полатайко розповідає, що ідея сфотографувати вояків у госпіталі з'явилася спонтанно – все почалося з простого бажання допомогти якимось чином українській армії. Так виникла ідея створити благодійний проект, кошти від якого пішли б на лікування поранених бійців.

«Я просто пішов в госпіталь і почав спілкуватися з хлопцями з АТО. Задум полягав у тому, щоб зробити портрети й записати спогади бійців, які побували в самому пеклі. Мета була проста – зробити щось чесне і ефектне», – розповідає фотохудожник.

Проект виявився документальним: 11 портретів, 11 аудіозаписів коротких розмов із бійцями, що дають уявлення про людей, які побували на фронті. На портретах зображенні люди різних поколінь: колишні афганці, молоді хлопці-строковики, а також ті, хто пішов на війну добровольцем.

Головна складність полягала в тому, аби вивести бійців на відвертість. На втілення ідеї пішло кілька діб. Автор ділиться своїми враженнями після розмов з військовими.

«Фотографії були відзняті за один раз, а аудіо дописували кілька разів. Ті, що трохи старші, з досвідом, більше розповідали. Молоді ж, вони просто соромилися. Особисто мене найбільше вразив Олег. В нього серйозна травма, нога в трьох місцях прострелена. Але він все-одно хоче назад – до своїх хлопців», – зазначив Тарас Полатайко.

Це заслуговує на те, щоб бути почутим, аби зрозуміти, що відбувається в нашій країні

Семен Кантор, директор Одеського музею сучасного мистецтва, в якому виставляють портрети, наголошує не лише на художній цінності виставки.

«Це заслуговує на те, щоб бути почутим, аби зрозуміти, що відбувається в нашій країні. Я впевнений, що доля нашої країни вирішується саме там», – переконує Семен Кантор.

Вперше публіка побачила портрети Тараса Полатайка в Києві, у Національному художньому музеї України. Організаторам вдалося зібрати близько 30 тисяч гривень допомоги пораненим бійцям. Зараз експозицію перевезли до Одеси, а далі її покажуть за океаном – у Нью-Йорку та Торонто.

Примітка. Фотографії проекту належать художнику Павлу Терехову.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG