Доступність посилання

ТОП новини

Основні замовники джинси – партія Тігіпка, «Опозиційний блок» і «Батьківщина» – дослідження


Київ – Найбільшими замовниками прихованої політичної реклами у ЗМІ та інтернет-медіа стали партії «Сильна Україна» Тігіпка, «Опозиційний блок» і «Батьківщина». Про це свідчать результати дослідження Інституту масової інформації та «Телекритики». Серед телеканалів, що розміщують джинсу, рекордсменами є «Інтер» та «Україна», які наразі ситуацію не коментують.

Єдиною позитивною тенденцією цієї передвиборної кампанії є зменшення використання адмінресурсу в ЗМІ. Про це заявила виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк. У той же час, за її словами, в інформаційній сфері так і не відбулося змагання програм та змістів, а на перше місце вийшли гроші та інтереси власників. Тотальне засилля джинси моніторинг зафіксував і в режимі онлайн, і в друкованих виданнях.

Зник адмінресурс, тиск – і журналісти просто вдалися до заробляння грошей
Оксана Романюк

«У друкованих ЗМІ на перше місце вийшли гроші. Якщо раніше була залежність від адмінресурсу, то зараз можуть розміщати 4-5-6 агітацій абсолютно різних, ідеологічно супротивних партій. ЗМІ керувалися тепер виключно грошима – таке собі досягнення Майдану. Зник адмінресурс, тиск – і журналісти просто вдалися до заробляння грошей. Показують те, як кандидати прекрасно допомагають в АТО, вміють ліпити вареники та носять вишиванки», – каже Романюк.

Основними замовниками прихованої політичної реклами в загальноукраїнських друкованих ЗМІ стали «Сильна Україна» (27% від всіх замовних матеріалів), «Опозиційний блок» (20%), та партія «Батьківщина» (16%), «Свобода» (9%), «Народний фронт» (8%).

Політики й ЗМІ поки не міняються?

Найбільшу ж кількість матеріалів з ознаками джинси, чорного піару та порушеннями журналістських стандартів розміщували телеканали «Інтер» та «Україна». «Найчистішими» були новинні програми каналів «СТБ», «5-го каналу» і «Першого національного», каже голова правління ГО «Телекритика» Наталія Лігачова.

Революція Гідності відбулася, суспільство міняється, а політики – поки не дуже, так само як і ЗМІ
Наталія Лігачова

«Революція Гідності відбулася, суспільство міняється, а політики – поки не дуже, так само як і ЗМІ, які міняються в меншому ступені, ніж нам би цього хотілося. Замість тиску центральної влади, проявилася війна олігархів, які підтримують ті чи інші політичні сили – піаром і чорним піаром», – зауважила вона.

Як повідомили Радіо Свобода у прес-службі «Інтера», канал наразі не має стосунку до виробництва, визначення і планування тем програм «Новини», «Подробиці» та «Подробиці тижня». Працює над цими програмами компанія «Національні інформаційні системи» («НІС», що входить в Inter Media Group). В той же час в компанії «Ніс», куди зверталися журналісти Радіо Свобода, грали «в телефонний пінг-понг». Останній із багатьох співрозмовників порадив звернутися… знову-таки до прес-служби телеканалу.

Телеканал «Україна» також поки не надав Радіо Свобода коментаря з приводу моніторингу, однак у прес-службі пообіцяли зробити це найближчим часом.

Ще однією тенденцією в інформаційному просторі, за твердженням експертів, є різке збільшення «чорного піару», який склав 5% від усіх проаналізованих матеріалів. Найбільше чорного піару в регіонах використовували проти «Блоку Петра Порошенка» (16 матеріалів), «Народного фронту» (14), Радикальної партії, «Опозиційного блоку» та «Громадянської позиції» (по 5 матеріалів).

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG