Доступність посилання

ТОП новини

Україна спроможна провести чесні і прозорі парламентські вибори – НДІ


Україна спроможна провести чесні і прозорі вибори до парламенту. Такий висновок американської неурядової організації Національний демократичний інститут. Її спостерігачі схвалюють підготовку до голосування та дії української влади, яка прислухалася до порад експертів і вдосконалила процедуру голосування.

Національний демократичний інститут відзначає готовність України до проведення виборів. Його експерти кажуть – висновки про хід виборчої кампанії оприлюднювати зарано, але вже зараз зрозуміло, що конфлікт на сході не стане перешкодою проведенню відкритих і конкурентних виборів.

«Ми знаємо, що Україна цілком спроможна провести демократичні і чесні вибори. Ми бачили такі вибори в травні. Звичайно, процедура парламентських виборів складніша. Більше викликів. Але ми пересвідчилися, що Україна здатна подолати ці перешкоди. Ми бачимо, як багато людей працюють над підготовкою. Для будь-якої країни було б дуже складно провести одна за одною дві виборчі кампанії. Та ще й на фоні збройного конфлікту», – заявила регіональний директор НДІ Лора Джуетт.

В НДІ також із задоволенням відзначають, що в українському уряді виконали рекомендації спостерігачів і вдосконалили виборчі процедури щодо безпеки голосування та відповідальності за порушення.

Лора Джуетт висловила задоволення, що деякі з рекомендацій НДІ були враховані.

«ЦВК видала низку ухвал, якими спростила процедуру голосування виборцям з Донеччини і Луганщини, які залишили свої домівки. Так само виборчим комісіям дозволили в разі необхідності переїжджати в більш безпечні місця. Ми також задоволені ухваленням поправок до кримінального кодексу, який вводить жорсткіші покарання за порушення виборчого закону».

Експерти Національного демократичного інституту вже вирушили в регіони. Вони спостерігатимуть за вибораим в шести областях. Вже в понеділок обіцяють оприлюднити висновки про перебіг виборчої кампанії та голосування

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG