Доступність посилання

ТОП новини

Відсутність «узгоджених кандидатів» грає на руку кандидатам режиму Януковича – експерти


Агітаційний плакат із зображенням четвертого президента України Віктора Януковича восени 2010 року
Агітаційний плакат із зображенням четвертого президента України Віктора Януковича восени 2010 року

Черкаси – Локальний адмінресурс, чорний піар та точковий підкуп виборців. Такі основні проблеми передвиборчої кампанії на Черкащині, вважають місцеві експерти. Крім того, на більшості виборчих округів балотуються народні депутати режиму Януковича, які голосували за «диктаторські» закони 16 січня. Відсутність «узгоджених кандидатів» від демократичних сил на всіх черкаських округах грає чинним нардепам лише на руку, кажуть активісти.

Стислі терміни передвиборчої кампанії уплинули на її перебіг. Близько 90 відсотків усіх порушень у Черкаській області зафіксовано під час агітації за кандидатів-мажоритарників. У хід іде чорний піар та джинса у ЗМІ. Водночас замість використання адміністративного ресурсу на користь конкретного кандидата по округу, в області усе частіше застосовують локальний адміністративний вплив.

«Маємо приклад, коли сільський голова від свого імені записав радіоролик на користь одного з кандидатів. І крутив його, рекламуючи, цілими днями по всьому селу. Міський голова Черкас, використовуючи свої важелі впливу, авторитет, рекламує одного з кандидатів. Знову ж таки по Черкасам кандидат використовує працівників свого підприємства для агітації, для роботи з виборцями», – говорить голова Черкаської обласної організації Комітету виборців України Максим Михлик.

Змінився у кандидатів і підхід до підкупу виборців. Цього року спостерігачі отримують повідомлення не про масовий, а про точковий підкуп, розповідає координатор Громадянської мережі Опора на Черкащині Захар Колісніченко.

Фактів прямого, грошового підкупу, зафіксованих спостерігачами чи міліцією, наразі немає. Є чутки, є повідомлення на гарячі лінії, в міліцію, в інші громадські організації
Захар Колісніченко

«Фактів прямого, грошового підкупу, зафіксованих спостерігачами чи міліцією, наразі немає. Є чутки, є повідомлення на гарячі лінії, в міліцію, в інші громадські організації. Але щоби когось, грубо кажучи, зловити за руку – такого наразі немає. Чому так стається? Бо сама громадськість відмовляється співпрацювати – все закінчується анонімним повідомленням. І ми маємо клубок, який навіть не знаємо як розплутувати», – каже він.

На черкаських округах немає «узгоджених кандидатів» – Михлик

Утім, найбільшою проблемою цих виборів у черкаському КВУ вважають відсутність «узгоджених кандидатів» на округах. Під час робочої поїздки на Черкащину на початку цього тижня президент України Петро Порошенко сказав, що на деяких черкаських округах таки вдалося узгодити єдиних представників від демократичних сил. Опісля він навіть коротенько представив одного з них, який балотується від Блоку Петра Порошенка.

Порошенко заявив про узгодження єдиних кандидатів від Блоку в Черкасах
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:54 0:00

Однак в обласному осередку КВУ зазначають, що в жодному із семи черкаських округів так і не визначили «узгоджених кандидатів». Скрізь балотується по кілька представників від різних політичних сил, які називають себе «демократичним».

Усі шанси виграти має той діючий народний депутат, який у цьому окрузі балотується і який є представником старої владної команди режиму Януковича
Максим Михлик

«Усі вони по 10-15 відсотків розтягують на себе. Відповідно усі шанси виграти має той діючий народний депутат, який у цьому окрузі балотується і який є представником старої владної команди режиму Януковича», – каже голова ЧОО КВУ Максим Михлик.

Виборці не розуміють зв’язок між «диктаторськими законами» та війною на сході України

Із семи черкаських виборчих округів, на п’яти балотуються нинішні нардепи, які голосували за «диктаторські» закони 16 січня. На думку представника руху «Чесно» у Черкасах Вікторії Феофілової, не всі виборці розуміють зв’язок між цими законами, вбивствами на Майдані та війною на сході України.

«Тому трапляються такі парадокси, як на 195 окрузі, коли жінка, у якої син воює в АТО, бере гроші у кандидата, бо сину в АТО треба купити бронежилет. Тобто, замість того, щоб зрозуміти, через кого її син опинився взагалі на війні, вона каже, що буде брати гроші у кого завгодно, бо дитині потрібні засоби захисту», – каже активістка.

Експерти прогнозують, що на Черкащині знову можуть бути проблемні округи. Тоді невизнання результатів голосування навіть на одній дільниці впливатиме на загальний результат.

Під час парламентських виборів 2012 року на двох черкаських округах так і не змогли встановити результати виборів. У грудні 2013 року на довиборах перемогли самовисуванець Михайло Поплавський та тодішній опозиціонер Леонід Даценко.

  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG