Доступність посилання

ТОП новини

Нинішні вибори парламенту – це «війна олігархів» – Лігачова


©Shutterstock
©Shutterstock

Експерти називають цьогорічні позачергові парламентські вибори «війною олігархів». У медіапросторі мало не щодня лунали перехресні звинувачення у тому, що того чи іншого політика фінансують олігархи. Свій суб’єктивний перелік того, яка партія від кого отримує гроші оприлюднив і лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Втім, від своєї ж дружби чи фінансування з боку олігархів Ляшко всіляко відхрещується. Радіо Свобода намагалось з’ясувати, що в списку Радикальної партії робить «без п’яти хвилин олігарх» Сергій Рибалка та який вплив на вибори мають олігархи.

Олег Ляшко, який балотується у Верховну Раду разом зі своєю Радикальною партією, звинувачує опонентів у співпраці з олігархами. Ляшко перелічив, фактично, всі найбільш відомі виборцям політичні сили та вказав, яку з них фінансують Ігор Коломойський, Сергій Льовочкін, Рінат Ахметов, Дмитро Фірташ та інші «упирі, які п’ють нашу кров» – саме так їх назвав депутат.

Від звинувачень у тому, що на його партію дають гроші олігархи, політик відхрещується за будь-якої нагоди. Ляшко зазначає, що на противагу іншим політсилам, Радикальна партія – це «проект Господа Бога і Українського народу». Спілкуючись із журналістом телевізійної програми Радіо Свобода «Схеми» Сергієм Андрушком, Ляшко зауважив, що гроші на його «скромну кампанію» дають «ті, хто небайдужі до долі країни».

«Ні, олігархів немає і не буде, як би цього комусь не хотілося. А по прізвищах – Артеменко, Вощевський, Скуратовський», – назвав своїх грошодавців політик, пообіцявши найближчим часом відзвітувати про них детальніше.

Що робить у списку Радикальної партії Сергій Рибалка?

Серед цих прізвищ Ляшко не назвав ім’я дніпропетровського мільйонера Сергія Рибалки, який проходить 20-им номером у списку Радикальної партії. Втім, коли представник Громадянського руху України Жан Новосельцев під час дебатів на Першому національному показав Ляшкові фото Рибалки, де той виходить із машини Феррарі на курорті Монако, політик відповів, що це «брудні виборчі технології», а він взагалі не знає, ким є чоловік на фото.

«Я не знаю, хто то такий. Я робив запит до Генеральної прокуратури, до Міністерства внутрішніх справ. Мені офіційно повідомили: по жодному нашому кандидату немає жодної кримінальної справи», – заявив Ляшко.

Сам Жан Новосельцев, у минулому журналіст проекту розслідувань, розповів Радіо Свобода, що Ляшко не може не знати про справи Рибалки.

«Ми ж аналізували ситуацію. Був мільйон мітингів людей, які постраждали від тих кримінальних справ. Вони звертались, писали навіть колективні листи. Я знаю, що Ляшко говорив, що розбереться, обіцяв, що цієї людини не буде в списку. Тобто для нього це не новина», – прокоментував Новосельцев.

Ляшко мене не впізнав на фотографії – Рибалка про інцидент на дебатах

Радіо Свобода додзвонилося до Сергія Рибалки, аби з’ясувати, чи вважає він себе олігархом та чи фінансує Радикальну партію. За словами Рибалки, на дебатах сталась прикра помилка: Ляшко просто не впізнав його на фото. Потім, каже, передзвонив і уточнив, на що однопартієць чесно відповів: «То був я». Рибалка пояснює: він зробив на бізнесі серйозні гроші, про що зазначено в декларації, та може з’їздити в Монако на день народження друзів. Феррарі ж, каже, була орендована – а це він, мовляв, може собі дозволити.

Рибалко також стверджує, що офіційно проти нього не відкрито жодної кримінальної справи, також його не викликали на допити. Всі звинувачення проти себе називає провокаціями з боку тестя, дніпропетровського бізнесмена Геннадія Буткевського. Аби з’ясувати, чи дійсно проти Сергія Рибалка немає кримінальних справ, Радіо Свобода надіслало запит до Служби безпеки України.

Хто фінансує Олега Ляшка?

«До бюджету партії, реклами, телебачення і іншого я не маю відношення. Так, мої люди з Дніпропетровської області допомагають на добровільних засадах. Але до реклами, бордів і всього іншого – я не маю відношення», – резюмував Рибалка.

Радіо Свобода намагалось зв’язатись із Олегом Ляшком, аби той підтвердив чи спростував ці слова, втім телефон політика не відповідав протягом всього дня.

Окрім того, нещодавно ЛІГАБізнесІнформ оприлюднила інформацію, що кампанією Ляшка і «Опозиційного блоку» керує та сама людина – відомий російський політтехнолог, який давно співпрацює з Сергієм Льовочкіним – Ігор Шувалов. На своїй сторінці у Фейсбук Ляшко назвав такі закиди «відвертою брехнею» та заявив, що з Шуваловим він «навіть не знайомий».


Раніше в ефірі ICTV «Свобода Слова» журналіст, а тепер кандидат в депутати Мустафа Найєм звинуватив Ляшка у тому, що його фінансує колишній глава адміністрації президента Януковича Сергій Льовочкін. Це звинувачення Ляшко спростовував.

«Якщо він знайде у моєму списку хоч одну людину від Льовочкина, від Ахметова, Коломойського, Пінчука – хай відрубає ті три пальці, на яких він це показував, свої три пальці», – сказав Ляшко.

Наталія Лігачова: «Ці вибори – це війна олігархів»

Наталія Лігачова
Наталія Лігачова

На думку медіаексперта Наталі Лігачової, медіапростір зараз, як ніколи, став ареною змагання олігархів. За її словами, олігархи поділи між собою більшість найвпливовіших телеканалів України та через ефір підтримують, або навпаки «топлять» того чи іншого політика».

«Це був або піар тих політиків, які підтримувались тим чи іншим олігархом – ну от, наприклад Ляшко підтримувався телеканалом «Інтер», перш за все. Або це був чорний піар проти опонентів – на «Інтері» проти Коломойського, а на каналі «1+1» – проти Ляшка»

Головною претензією до якості подібних «політичних замовлень», на думку Лігачової, є відсутність у них балансу та протилежної точки зору.

На цю ж тему: Експерти: Вибори будуть демократичними. Головна загроза – війна

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG