Доступність посилання

ТОП новини

«Донбас обирає»: «Люди пишатимуться своєю Батьківщиною»


У рамках останнього дня спільного проекту «Громадського телебачення Донеччини» і Радіо Свобода, присвяченого парламентським виборам, до студії «Донбас обирає» у Слов’янську завітали кандидат у депутати від ВО «Свобода» Ігор Славгородський і юрист, довірена особа одного з кандидатів Артур Стуліков. Глядачі проекту також побачили парламентські дебати з Маріуполя між самовисуванцем Яною Кондрашовою і кандидатом від ВО «Свобода» Артемом Дубовим.

Кандидат у депутати, представник ВО «Свобода» Ігор Славгородський балотується на 53-му окрузі, який об’єднує, зокрема, міста Єнакієво і Торез. Цей округ усе ще частково контролюють сепаратисти.


За словами кандидата, в окрузі на сьогоднішній день можуть діяти близько 12 виборчих дільниць. Окружна комісія має перебувати у Вуглегірську, однак Ігорю Славгородському жодного разу не вдалося до неї потрапити – двері приймальні за вказаною адресою зачинені. За даними ж ЦВК, збори окружної комісії проходили у Єнакієвому, на підконтрольній сепаратистами території.

«У нас був член комісії від ВО «Свобода». Він не отримав жодного повідомлення про те, що буде засідання. Врешті-решт, ЦВК повідомила, що окружна комісія подала його на виключення з членів комісії», – повідомив Славгородський.

Кандидат у депутати від ВО «Свобода» Ігор Славгородський і журналіст Радіо Свобода Дмитро Шурхало
Кандидат у депутати від ВО «Свобода» Ігор Славгородський і журналіст Радіо Свобода Дмитро Шурхало

Через те, що окружної комісії він ще «в очі не бачив», Славгородський переймається легітимністю проведення виборів у 53-му окрузі.

«Я найбільше боюся, що в неділю навіть ті 12 дільниць, у яких можна провести вибори, що вони не відкриються. Але вибори будуть все одно проведені, чисто віртуально», – сказав він.

За інформацією Славгородського, схожа ситуація склалася і в округах, які об’єднують, зокрема, Горлівку, Ясинувату, Авдіївку і Піски.

Через це кандидат сумнівається в тому, чи буде взагалі користь від проведення такого голосування. «ЦВК має ухвалити рішення зараз – у 53-му окрузі вибори не проводити, бо ситуація дика, а потім вже проводити нормальні, повноцінні вибори, коли вся територія Донеччини буде звільнена», – заявив він.

Є підстави побоюватися масових фальсифікацій – Стуліков

Наступним гостем студії «Донбас обирає» був юрист, довірена особа одного з кандидатів у депутати з міста Слов’янська Артур Стуліков. Він звернув увагу виборців на ключові зміни у складі окружної виборчої комісії. Зокрема, були змінені голова та секретар комісії.

На його думку, такі кадрові зміни є важливими, адже членів комісії готують до виконання своїх обов’язків протягом деякого часу. «Коли голову міняють буквально за два дні до виборів, виникає питання: чи компетентна ця людина у такому роді діяльності і чи не пов’язано це з тим процесом роздачі виборцям по 300 гривень», – заявив він.

Юрист, довірена особа одного з кандидатів у депутати з міста Слов’янська Артур Стуліков
Юрист, довірена особа одного з кандидатів у депутати з міста Слов’янська Артур Стуліков

Стуліков розповів про власне розслідування щодо підкупу виборців, у якому він звинувачує Юрія Солода, кандидата у депутати від «Опозиційного блоку», який у вересні зареєстрував громадську організацію «Дорога життя».

Співробітники організації начебто збирають анкетні дані жителів Слов’янська, і через деякий час ті люди отримують 300 гривень на свої банківські рахунки.

«Є підстави побоюватися масових фальсифікацій виборів на тій підставі, що громадська організація, очолювана одним із кандидатів у народні депутати, збирала у масовому порядку персональні дані про виборців», – заявив Стуліков.

(Судових вироків чи підтверджень даних про ймовірний підкуп виборців Юрієм Солодом із незалежних джерел немає. Радіо Свобода запросила самого Солода взяти участь у проекті «Донбас обирає» разом із іншими кандидатами, але він відмовився.)

Я – як картина Малевича – Кондрашова

Глядачі «Донбас обирає» також побачили дебати між двома кандидатами у депутати з Маріуполя – представником ВО «Свобода» Артемом Дубовим і самовисуванцем Яною Кондрашовою, відомою, зокрема, публікацією своїх фотографій у соцмережі «ВКонтакте», на яких кандидатка у народні депутати демонструє свої форми тіла й екстравагантне вбрання.


«Фотографії дійсно мої, не фотошоп», – розповіла вона. Кондрашова спокійно ставиться до новознайденої інтернет-слави і дотримується думки, що кожному – своє. «У картині Малевича, а це не живопис, якому я віддаю перевагу, теж бачать щось. Ось так і в моїх фото кожен бачить щось. А те, що він бачить, я не можу змінити», – сказала вона.

Кандидат Кондрашова, чиє передвиборче гасло «Культура краси врятує світ», не вірить у присутність сепаратизму в освіті – вона його «не помічала». Тим не менш, вона підтримує патріотичне виховання і вважає, що цим має займатися держава. «Я б, напевно, внесла все-таки який-небудь закон і довірила окремо якомусь сектору, тій же культурі», – сказала Кондрашова.

Вона не хотіла оцінювати дії теперішніх представників Маріуполя у Верховній Раді, яких наразі троє, і дехто з яких голосував за так звані «диктаторські закони» 16 січня. Але все ж таки вона спробувала поставити себе на їхнє місце. «Там справа в тому, що було дуже багато пунктів і підпунктів. Я б голосувала за деякі пункти, але проти інших», – заявила Кондрашова.

Її опонент, кандидат Артем Дубовий, у разі його обрання до Верховної Ради, лобіюватиме надання Маріуполю статусу прикордонного міста. «Наше місто перебуває у постійній небезпеці. У нашому місті потрібно посилювати військові частини», – заявив він.

Однак він не підтримує введення воєнного стану в регіоні. «Якщо військові стануть над законом, над міліцією, то ситуація стане неконтрольованою. Невідомо, скільки людей зраджує і готові зрадити Україну», – заявив Дубовий.

Обговорив він і патріотичне виховання у державі. За словами Дубового, те що сталося в Україні, перевернуло свідомість нації, і люди почнуть пишатися своєю Батьківщиною. Розповів він, як, наприклад, змінилась свідомість його 18-річної доньки.

«У неї навпроти ліжка висів телевізор. Вона зняла телевізор і повісила прапор України. Ось вона лежить і дивиться на прапор України», – сказав Дубовий.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG