Доступність посилання

ТОП новини

«Молодь має показати цього разу гарну явку» – експерт


Наступна Верховна Рада буде молодшою – експерт
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:46 0:00

Наступне скликання Ради буде молодшим – експерт

Тільки 22% молодих людей вважають, що їх голос на виборах – важливий. І стільки ж зізналися, що колись голосували за гроші. Про це в ефірі програми «Молодь плюс» розповів координатор незалежної ініціативи «Твій голос» Олександр Санченко. За його словами, поки що політикам вигідніше працювати для тих, хто ходить на вибори – наприклад на пенсіонерів. А серед молоді немало «пофігістів», які вважають, що ні Майдан, ні війна їх не стосуються.

Із кожними виборами все більше уваги приділяється молоді

Із кожними виборами все більше уваги приділяється молоді. Бачимо, що політики почали приділяти увагу соцмережам. Стало більше проектів, орієнтованих на молодь – таких, що відволікають голоси, і реальних.

Молодь має показати цього разу гарну явку. За нашим соцопитуванням, 58% молодих людей (від 18 до 29 років) підуть на вибори, 23% скоріше так ніж ні. Але тільки 22% вважають, що їх голос важливий. І стільки ж зізналися, що колись продавали свій голос. Розцінки від 50 гривень до близько 300.

На президентських виборах у програмах 20% кандидатів не було про молодь нічого

На президентських виборах у програмах 20% кандидатів не було про молодь нічого.

Є кампанія, яка каже: сховай паспорт бабусі, щоб вона не проголосувала. Ми такими методами не діємо. Ми більше серйозна кампанія.

Поки ми – молоді люди – не ходимо на вибори, доти політики для нас нічого не будуть робити. Бо їм вигідніше робити щось для тих, хто ходить на вибори, наприклад для пенсіонерів.

У списках партій на цих виборах більше молоді

У списках партій на цих виборах більше молоді. За дослідженням «Опори», близько третина кандидатів – молоді люди до 35 років. А зараз середній вік народного депутата 47 років.

Все більше технологій на відбирання молодіжного електорату – на ті партії, які точно не пройдуть, але відволічуть електорат

З кожними виборами використовуються все більше технологій на відбирання молодіжного електорату – на ті партії, які точно не пройдуть, але відволічуть електорат. Такі партії підтримують молодіжні заходи, наприклад КВН, або вечірки на Хелловін як Інтернет-партія.

Чи підете ви на вибори і чому?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Я особисто знаю декілька кандидатів, які напевно стануть депутатами. Вони з молодіжного середовища і як мінімум вони – будуть точно займатися молодіжними проблемами. Їм близькі ці проблеми.

Але є люди з життєвою позицією «пофігізму». Вони не вважають, що їх стосується війна чи Майдан

За цей рік молодь стала трошки більш політично освіченою, стала більше цікавитися реальним політичним процесом, «підноготною» процесу, наприклад, тим, хто стоїть за якою партією, хто що пропонує. Це буде великим плюсом в результативності голосування молоді. Але є люди з життєвою позицією «пофігізму». І вони лишаються, вони не вважають, що їх стосується війна чи Майдан.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG