Доступність посилання

ТОП новини

США вимагають від Росії повністю виконати «мінські домовленості» – Керрі


(архівне фото)
(архівне фото)

Державний секретар США Джон Керрі в перебігу телефонної розмови з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим наголосив на необхідності того, щоб Росія виконувала всі 12 пунктів «мінських домовленостей», повідомив у суботу Державний департамент США.

Як мовиться в повідомленні у твітері Держдепартаменту, становище в Україні, а також переговори щодо ядерної програми Ірану, Керрі і Лавров обговорили в п’ятницю.

У Росії Міністерство закордонних справ повідомляло у п’ятницю про українську частину цієї розмови лише те, що, «торкнувшись ситуації в Україні, Лавров акцентував необхідність забезпечити стійке перемир’я на Південному Сході і вирішення всіх питань, що стосуються майбутнього характеру відносин Києва з Донецьком і Луганськом, за столом переговорів».

Перемир’я, чи припинення застосування зброї, було першим із 12 пунктів підписаного в Мінську 5 вересня протоколу «за результатами консультацій тристоронньої контактної групи щодо спільних кроків, спрямованих на імплементацію мирного плану президента України Петра Порошенка та ініціатив президента Росії Володимира Путіна». Пізніше, 19 вересня, теж у Мінську підписали й меморандум про виконання цього пункту протоколу. Цей пункт постійно порушується, і сторони звинувачують у цих порушеннях одна одну.

Інші пункти протоколу передбачали, зокрема, забезпечення постійного моніторингу на українсько-російському державному кордоні і верифікацію з боку ОБСЄ зі створенням зони безпеки у прикордонних районах України і Росії, негайне звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб, проведення дострокових місцевих виборів відповідно до закону України «Про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей» чи виведення незаконних збройних формувань, військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України.

На Заході багато разів звертали увагу, що в той час як Україна виконує більшу частину своїх зобов’язань за «мінськими домовленостями», Росія так і не виконала своїх – зокрема, блокує спостереження за російсько-українським кордоном, не звільняє незаконно утримуваних громадян України, підтримує проведення сепаратистами власних «виборів» усупереч українському законові чи не виводить із України своїх військовиків і озброєння.

XS
SM
MD
LG