Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині голоси виборців поділилися між владою та опозицією


Голосування в прифронтовому селищі на Луганщині
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Голосування в прифронтовому селищі на Луганщині

Київ – Вибори на підконтрольних українській владі територіях Луганської області відбулися без провокацій, насильства та бойових дій. І це вже можна вважати позитивним результатом, вважають представники місцевої влади. Процес голосування також позначився низькою явкою, невиходом членів дільничних комісій на роботу через загрози своїй безпеці, підкупом виборців та іншими порушеннями. Вимушені переселенці Луганщини розповіли Радіо Свобода, що за бажання могли без проблем проголосувати за тимчасовим місцевим проживання. А ось військовослужбовці-добровольці в Щасті, місті на лінії фронту, так і не змогли скористатися своїм правом голосу через бюрократію.

З 11 виборчих округів на контрольованих українською владою територіях Луганської області вибори не відбулися в шести: у 104-му, 105-му, 108-му, 109-му, 110-му й 111-му. У тих же округах, де вибори таки пройшли, явка була низькою – у середньому там проголосувала лише третина зареєстрованих виборців. Втім, громадяни України, прописані в округах, де вибори не відбулися, могли скористатися своїм правом голосу в інших округах.

Так, луганчанка Катерина була вимушена через війну виїхати з рідного міста до Старобільська, розташованого на підконтрольних Україні територіях Луганщини. Дівчина зазначає, що змогла проголосувати в цьому місті без жодних проблем. Але для цього їй потрібно було заздалегідь звернутися до місцевого відділення Державного реєстру виборців.

«Ми прийшли 20 жовтня до відділення Державного реєстру в райдержадміністрації Старобільська. Там зробили ксерокопії наших документів, написали заяву з прохання про отримання відкріпних талонів у зв’язку з тим, що ми вимушені переселенці. І наступного дня ми їх отримали без жодних питань», – розповідає Катерина.

Жоден боєць «Айдару» в Щасті не проголосував – комбат

Жоден із бійців добровольчого батальйону «Айдар», які служать у місті Щастя під Луганськом, не проголосував. Там не відкрилися виборчі дільниці. Про це Радіо Свобода повідомив командир батальйону Сергій Мельничук.

«У нас був 105-й виборчий округ. Гарант Конституції не зробив нічого для того, щоб він діяв. Ні бійці, ні люди в Щасті, які виїхали з Луганська, не змогли проголосувати», – сказав комбат.

За його словами, оперативна обстановка в Щасті, яке впродовж останніх місяців періодично обстрілюють проросійські бойовики, давала змогу провести вибори.

Так само, як повідомив голова Луганської ОДА Геннадій Москаль, не відкрилися виборчі дільниці в шахтарському містечку Золоте, в Попасній, в Станично-Луганському районі. За його словами, члени комісій просто не вийшли на роботу в день виборів через загрозу своїй безпеці. Напередодні в суботу, 25 жовтня, всі ці міста й території обстріляли незаконні збройні формування «ЛНР».

Боєць «Айдару», мер захопленого проросійськими бойовиками міста Олександрівськ Ніколай Греков повинен був би на цих виборах, крім права проголосувати, скористатися й правом бути обраним. Він балотувався саме в 105-му окрузі в Щасті. Відповідно, голосувати за нього ніхто не міг. ЦВК скасувала вибори в цьому окрузі, коли відбудуться довибори не відомо. Ніколай Греков вважає, що це виправданий крок, проте проблема не вирішується, а консервується. На його думку, конче потрібно ухвалювати зміни до виборчого законодавства, щоб можливість голосування не залежала так сильно від безпекової ситуації в конкретному окрузі.

«Те, що сьогодні вибори в 105-му окрузі були скасовані, – це все ж таки, мабуть, правильно. Але, взагалі, мають бути ухвалені зміни до виборчого законодавства й мають бути прописані всі можливості та варіанти, адже сьогодні були позбавлені свого конституційного права голосу дуже багато громадян України. Сподіваюсь, що Верховна Рада, яку оберуть, зможе передбачити те, щоб такого більше не було, щоб кожен громадянин України, який має право голосу, міг ним скористатися, незалежно від того, чи війна, чи АТО, чи повінь, чи все добре в країні», – вважає Ніколай Греков.

У Сіверськодонецьку перемагає Бакулін, проти якого знову відкрили справу

У тих же п’яти округах, де вибори таки відбулися, фіксувалися як старі, так відносно нові типи виборчих порушень.

Координатор проекту «Восток SOS» Олександра Дворецька спостерігала за виборами в Сіверськодонецьку, де тимчасова розташована Луганська ОДА. Вона відзначає, що спостерігачам вдалося зафіксувати масову заміну членів дільничних виборчих комісій в ніч проти дня виборів. Загалом були замінені 40 членів комісій. Олександрі Дворецькій відомо про дві дільниці,чиї голови просто не вийшли на роботу в день виборів. Їхні функції виконували заступники. Через такі нічні заміни нові їхні члені отримали посвідчення після 9.30 ранку в день виборів, коли ті, кого вони замінили, вже почали працювати.

За словами спостерігача, ці дії пов’язують з кандидатом-мажоритарником, луганським бізнесменом Сергієм Шаховим, який балотується від імені «Блоку Петра Порошенка».

«Наскільки здається зі сторони, це робилося для того, щоб зірвати вибори на тих дільницях, де певних кандидатів-мажоритарників, які змінювали своїх членів комісій, напевно, не влаштовував би результат. Тобто це боротьба між мажоритарниками. Найбільше скаржилися на Шахова, бо заміну проводили саме «Блок Петра Порошенка», кандидати від «Зеленої партії» та мажоритарними, які асоціюються з Шаховим», – розповідає Олександра Дворецька.

Журналістам присутні на місці представники Сергія Шахова сказали за всіма коментарями звертатися до штабу кандидата. Радіо Свобода поки що не вдалося отримати від його штабу коментар.

Головним конкурентом Сергія Шахова в 106-му окрузі є екс-голова НАК «Нафтогаз» Євген Бакулін. 21 березня цілий загін спецпризначенців, озброєних автоматами, затримував його в Києві в рамках розслідування корупційних схем у газовій сфері. Але 25 квітня Бакуліна звільнили під заставу. 18 вересня Генеральна прокуратура закрила кримінальне справу проти нього, хоча вже наступного дня скасувала свою постанову про її закриття.

Тепер же він має всі шанси стати народним обранцем. За даними екзит-полу, проведеного спостерігачами Луганського обласного відділення Комітету виборців України й оприлюдненими інформаційним порталом «Остров» в одномандатному виборчому окрузі № 106 найбільшу кількість голосів з-поміж мажоритарників отримав Євген Бакулін. На всіх дільницях округу 106 спостерігачі КВУ працювали парами. Один із них проводив опитування кожного п’ятого виборця на виході. За Бакуліна, за їхніми даними, проголосували понад 40 %, у Сергій Шахова – близько 10 %.

Керівник прес-служби Луганської ОДА Ярослав Галас зауважує, що порушення, пов’язані із заміною членів комісій у 106 окрузі, навряд чи можуть вплинути на загальну картину. Загалом речник ОДА відзначає, що вибори на Луганщині пройшли в спокійній обстановці, даних про якісь провокації чи обстріли в день виборів немає.

«Вибори відбулися, це було зрозуміло ще станом на обід, оскільки явка немає значення для їхнього офіційного визнання. Вони відбулися в спокійній обстановці. Якщо вчора ще були обстріли буферних районів, то сьогодні немає даних, щоб хтось постраждав, був поранений, не дай Бог, вбитий. Все було спокійно», – повідомив Ярослав Галас.

Переможцем виборів на Луганщині стає «Опозиційний блок»

За даними Національного екзит-полу, який проводили Фонд «Демократичні ініціативи», Київський міжнародний інститут соціології та Центр Разумкова, у Старобільську, приміром, найбільшу підтримку виборців здобули «Блок Петра Порошенка», «Опозиційний блок» та «Народний фронт». На дільниці № 440 565 у тамтешньому 113-му окрузі, як показав екзит-пол, перше місце зайняв БПП, друге – «Опозиційний блок», на третій позиції – «Народний фронт».

Втім, за даними Національного екзит-полу, на Сході України найбільшу кількість голосів здобуває «Опозиційний блок» – 28,8 %. На другій позиції БПП з результатом 15 %, на третій – «Народний фронт» з 10,2 % голосів.

Тим часом колишній глава Луганської ОДА, екс-керівник фракції регіоналів у Верховній Раді Олександр Єфремов, гаслами проти якого розписані зупинки вздовж визволених територій області, на цих виборах не балотується.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG